Sloni se také střílejí: Do Dzanga Bai míří pytláci se samopaly

Bangui - Sloni v unikátní rezervaci ve Středoafrické republice, která je na seznamu UNESCO, se ocitli ve smrtelném ohrožení. Do oblasti Dzanga Bai, neboli Sloní vesnice, pronikla organizovaná skupina pytláků. V zemi, která se po březnovém svržení prezidenta zmítá v chaosu, zabíjení slonů prudce roste.

Po tučných ziscích z bílého zlata jdou mezinárodně organizované skupiny, které pytlačí v průmyslovém měřítku, ale také místní povstalci, pro něž slonovina znamená snadný přístup k penězům na nákup zbraní.

Sloní vesnice v národním parku Dzanga-Ndoki je díky bohaté minerální půdě rájem nejen pro vzácné slony pralesní, ale i pro vědce a turisty. V době politické nestability v zemi bohužel také pro pytláky. Do národního parku míří těžce ozbrojení muži s kalašnikovy. „Prostě tam přijelo auto s profesionálními súdánskými pytláky, kteří tam teď s největší pravděpodobností střílejí desítky slonů,“ říká zooložka Klára Petrželková z Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Poptávka po slonovině dál roste. Sedmdesát procent končí v Číně, kde si výrobky z ní může dovolit čím dál tím víc lidí. Mezinárodní společenství nebere obchod se slonovinou na lehkou váhu – vyšetřuje ho i Interpol. Pokud ale nedokáže slony účinně chránit především místní vláda, může se v Dzanga Bai zopakovat černý scénář z loňského roku, kdy pytláci povraždili nejméně 300 slonů v národním parku v sousedním Kamerunu. „Zločiny proti přírodě nejsou jen důsledkem nestability, ale i její příčinou,“ říká k tomu ředitel Světového fondu na ochranu přírody Jim Leape.