Policie zveřejnila zvukový záznam zásahu v domě

Cleveland (Ohio, USA) - Úřady v americkém Clevelandu obvinily z únosů a znásilňování majitele domu, ve kterém byly po deset let vězněny a týrány tři pohřešované ženy. Oznámil to prokurátor Victor Perez. Policie dnes zveřejnila radiový záznam zásahu v domě, ve kterém ženy dlouhé roky musely žít. Bývalý řidič školního autobusu Ariel Castro (52) dnes poprvé stane před soudem. Spolu s obviněným byli původně zatčeni i dva jeho bratři, Pedro (54) a Onil (50). Vůči nim podle Pereze žádná obvinění nyní vznesena nebyla, protože nejsou důkazy, že by do případu byli zapojeni.

Jako první unesl Castro v roce 2002 Michelle Knightovou, které je nyní 32 let. O rok později unesl i tehdy sedmnáctiletou Amandu Berryovou, která v zajetí porodila dceru. Dítě přitom po narození nedýchalo. Castro ženám vyhrožoval, že jestli dítě zemře, zabije i je. Jako zázrakem tak dokázaly unesené dívky, které nevěděly nic o porodu ani novorozencích, dítě oživit a zachránit. Dnes je dítěti šest let a je zdravé. Policisté ho vysvobodili spolu s Amandou, Michelle i Ginou DeJesusovou, kterou jako čtrnáctiletou unesl Castro v roce 2004.

Zvukový záznam policejního zásahu si poslechněte ZDE.

„Zdá se, že je to pravda,“ oznamuje zasahující policista centrále, když přijíždí k domu, odkud utekla Amanda Berryová. „Našli jsme je, našli jsme je,“ hlásí další policista. Na pozadí emotivní nahrávky je patrný ženský pláč. Policista poté požádal centrálu o sanitku, protože jedna z žen měla problémy s dýcháním.

Unesené dívky prožívaly roky hrůzy. Jejich únosce je znásilňoval, týral hladem, bil je a poutal řetězy. Deset let přitom žily v místnostech podobných kobkám. Nejméně dvě ženy únosce znásilňoval, sdělil BBC zdroj blízký případu. A Amanda nebyla jediná, jež s tyranem otěhotněla. Jedna z žen údajně pětkrát potratila, když ji Castro bil do břicha a nechal ji hladovět.    

Oběti byly od sebe dlouho zcela izolované, dokud si věznitel nebyl dostatečně jist svou mocí nad nimi. Ženy vypověděly, že se za celou dobu zajetí ze svých vězení dostaly ven jen dvakrát. Castro jim dovolil jít do garáže na dvorku, musely se ovšem zamaskovat klobouky a parukami.

Teta jedné z unesených Sandra Ruizová:

„Jako rodina chceme požádat celou komunitu, aby se nesnažila mstít rodině podezřelého, nechme policii dělat svou práci.“

Dvě z unesených žen, sedmadvacetiletá Berryová a třiadvacetiletá Gina DeJesusová, se konečně po dlouhých letech shledaly s příbuznými. Berryová přitom v zajetí porodila nyní šestiletou dceru. Třetí žena kvůli vyčerpání zatím zůstává v nemocnici.

Bývalý řidič autobusu Ariel Castro byl zatčen spolu se svými bratry Pedrem a Onilem. Vůči nim ale žádná obvinění nyní vznesena nebyla, protože nejsou důkazy, že by do případu byli zapojeni. „Nemáme v tuto chvíli nic, co by nás vedlo k přesvědčení, že v únosech byli jakkoliv zapleteni nebo že o nich věděli. Vycházíme z výpovědí obětí ale i z výpovědí jich samotných,“ uvedl Edward Tomba z clevelandské policie.

I když si několika podivných incidentů všimli sami sousedi, lidé nejbližší samotnému Arielu Castrovi zřejmě o jeho činech vůbec netušili. „Ariel si každého držel od těla,“ vysvětlil zástupce šéfa clevelandské policie Ed Tomba. 

„Do jeho domu se nechodilo. Před návštěvou se vždy zavolalo, poté spustil divadlo,“ řekl Tomba. Dodal, že je stále záhada, jak mohl bez povšimnutí tak dlouho ženy věznit. „Myslím, že nám dlouhou dobu potrvá, než to zjistíme.“ 

Podle policejní zprávy se Amandě podařilo utéct díky tomu, že Castro zapomněl v domě zamknout „velké vnitřní dveře“, když v pondělí odešel do nedaleké restaurace s rychlým občerstvením. Vyšetřovatelé se domnívají, že to mohla být vůbec první příležitost k útěku za celou dobu věznění žen.

Sousedi si podivných náznaků všimli

Castro byl v pracovních posudcích hodnocen většinou „výborně“, opakovaně byl ale také trestán. Castro měl bít svou ženu, ještě předtím, než ho s dětmi opustila. V Castrově domě se našly provazy a řetězy a sousedi si několikrát všimli podezřelých věcí - například holčičky v okně, které zůstávalo většinou zabedněné. Nebo nahé dívky na dvoře. „Nevěděli jsme, co se děje, tak jsme jí něco řekli. On jí řekl, ať se sníží. Tak jsme mu taky něco řekli. A on na ni, ať zajde do domu,“ říká sousedka podezřelého. Sousedi několikrát zavolali policii, ale ta nikdy nešla dovnitř.

Tři týdny po útocích v Bostonu se tedy americká policie bude znovu zabývat tím, jestli sama nepochybila. Hlavní vyšetřování se ale týká třech zadržených mužů, jejich motivu a taky toho, zda nemají na svědomí zmizení i dalších mladých lidí.

Devatenáctiletá Michelle Knightová zmizela v roce 2002, rok nato se z práce nevrátila 16letá Amanda Berryová a v roce 2004 zmizela teprve 14letá Georgina DeJesusová. Pátrání nepřineslo úspěch, až v pondělí se jedné z unesených dívek podařilo přivolat pomoc a dostat se na svobodu. Celou dobu trojici žen, jimž je dnes 32, 27 a 23 let, držel nedaleko místa únosu bývalý řidič školního autobusu.