Další katastrofa v Bangladéši: V továrně na textil uhořelo 8 lidí

Dháka - Nejméně osm lidí zemřelo při požáru textilní továrny v jedné z průmyslových čtvrtí bangladéšské Dháky. Došlo k němu jen dva týdny poté, co se v metropoli zřítila osmipatrová budova s pěti dílnami. V jejích troskách podle záchranářů zemřelo přes 900 lidí a počet obětí stále není konečný.

„Zatím není jasné, jak k požáru došlo, ale my se snažíme příčinu zjistit,“ uvedl předseda Bangladéšského svazu výrobců a vývozců textilu Muhammad Atikul Islám. Oheň vypukl v noci na dnešek v továrně patřící skupině Tung Hai Group, která je velkým vývozcem textilu. Požár se rozhořel v době, kdy většina dělníků už odešla domů.

Jde o další ze série neštěstí v bangladéšských továrnách na textil, které zásobují řadu známých západních značek. Před dvěma týdny šokoval celý svět případ zřícené osmipodlažní budovy na předměstí Dháky, v níž bylo pět textilních továren. Co do počtu obětí jde o nejhorší neštěstí tohoto druhu v novodobých dějinách.

V souvislosti s pádem továrny v Dháce zatím úřady zadržely devět osob, včetně majitele budovy. Pokud je soud uzná vinnými z vražd či masového zabití, hrozí jim trest smrti. Vyšlo najevo, že původně pětipatrová stavba nebyla navržena pro těžké průmyslové stroje ani pro tři další podlaží. Majitelé je k ní přidali dodatečně. V komplexu byly i obří generátory, které pracovníci zapnuli těsně před zřícením budovy.

Bangladéšské úřady od katastrofy, která se v předměstí Dháky stala před dvěma týdny, v zemi z bezpečnostních důvodů uzavřely 18 textilních továren.„Sedmnáct továren bylo zavřeno v metropoli Dháce a jedna v druhém největším bangladéšském městě Čitágáonu,“ oznámilo ve středu ministerstvo textilního průmyslu. Snaží se tak zabránit opakování neštěstí z 24. dubna, kde záchranné týmy nadále z trosek vytahují další mrtvá těla. Podobné incidenty nejsou v Bangladéši ničím neobvyklým. V listopadu loňského roku zahynulo při požáru v bangladéšské textilní továrně 112 lidí.