Svatá smrt není svatá, rozčiluje se Vatikán

Mexiko - Kult Santa Muerte, neboli svaté Smrti, který je známou součástí mexického folkloru, je podle Vatikánu rouhačský a je degenerací naboženství. Uvedl to kardinál Gianfranco Ravasi, který v metropoli Mexiku vystoupil na řadě akcí pro věřící a lidi bez vyznání.

„Náboženství oslavuje život, ale tady máte smrt,“ řekl člen papežské kulturní komise Ravasi. „Není to náboženství jen proto, že to jako náboženství vypadá. Je to rouhání proti náboženství,“ dodal. Poukázal také na to, že kult je obzvláště populární mezi členy drogových kartelů v Mexiku. Podle Ravasiho by Mexiko, kde více než 70 000 lidí bylo podle odhadů zabito během drogového násilí v průběhu posledních šesti let, mělo vyslat jasný signál mladé generaci. „Mafie, obchodování s drogami a organizovaný zločin nemají náboženský aspekt a nemají nic společného s náboženstvím, i když využívají image svaté Smrti,“ podotkl kardinál.

Santa Muerte

Kult, který uctívá smrt, v Mexiku zažívá prudký nárůst stoupenců zejména v oblastech, které trpí extrémním násilím páchaným drogovými kartely. Jeho artefaktem je částečně zahalená kostra, svírající v ruce například kosu. Uctívání smrti se zřejmě datuje už od koloniálního období. Je výsledkem jakéhosi smísení domorodých zvyků s tradicí uctívání svatých, kterou do země přinesli křesťanští misionáři po jejím obsazení Španělskem.

Spolehlivé údaje o tom, kolik lidí uctívá svatou Smrt, neexistují. Pozorovatelé si ale všímají, že oltáře zasvěcené kultu se v Mexiku a mezi mexickými přistěhovalci v USA množí. Loni zatkla policie v severním Mexiku osm lidí v souvislosti s rituální vraždou dvou chlapců a ženy. Vražda podle prokuratury souvisela s kultem Santa Muerte.