Castro před soudem – 8milionová kauce pro tyrana z Clevelandu

Cleveland (USA) – Bývalý řidič školního autobusu Ariel Castro, který deset let ve svém domě v Clevelandu držel tři unesené ženy, předstoupil před soud, aby si vyslechl formální obvinění ze čtyřnásobného únosu. Kromě Amandy Berryové, Giny DeJesusové a Michelle Knightové totiž zadržoval i dítě, jež se narodilo jedné z nich. Navíc by se měl před soudem zodpovídat také ze znásilnění. Všechny tři ženy týral, svazoval, trápil hlady a nutil je k sexu. Ženám se podařilo dostat na svobodu poté, co Amanda přivolala pomoc. Soudce stanovil osmimilionovou kauci, kterou ale obžalovaný zřejmě nebude schopný složit. Prokurátor zvažuje, že bude pro Castra požadovat trest smrti.

Ariel Castro dnes předstoupil před soud v americkém Clevelandu, aby si formálně vyslechl obvinění z únosů tří žen a jejich znásilňování. Soud mu zakázal jakýkoli kontakt s oběťmi a stanovil kauci, kterou však zřejmě obžalovaný nebude schopný složit. Za každý případ by totiž měl zaplatit dva miliony dolarů, což znamená, že celková kauce dosahuje výše osm milionů dolarů. Castro tak zřejmě zůstane po dobu vyšetřování ve vazbě.

Victor Perez, prokurátor:

„Právě jsem podepsal dokument, který obviňuje Ariela Castra ze čtyř únosů a třech případů znásilnění. Jedná se o těžké zločiny prvního stupně.“

Všech žen se Castro zmocnil, když jim nabídl, že je sveze autem. Jako první unesl v roce 2002 Michelle Knightovou, které je nyní 32 let. O rok později, den před svými 17. narozeninami, následovala Amanda Berryová, jež v zajetí porodila teď už šestiletou dceru. A v roce 2004 se zločinec zmocnil Giny DeJesusové, které v té době bylo 14 let.

Castro prý chtěl spáchat sebevraždu

Sám Castro si přitom zřejmě moc dobře uvědomoval, co dělá. Před devíti lety chtěl údajně spáchat sebevraždu. Podle amerických médií se teď v jeho domě našel dopis na rozloučenou. „Jsem sexuální predátor,“ napsal v něm prý o sobě údajně Castro. V dopise přitom přiznal, že potřebuje pomoc. 

V dopisu na rozloučenou se doznal ke svým činům. K tomu, že zadržuje ženy a že unesl ještě třetí, i když již dvě „měl“. „Jsou tady kvůli tomu, že udělaly chybu, když nastoupily do auta k naprosto neznámému člověku,“ psal údajně v dopise Castro o svých obětech.

Ariel Castro u soudu
Zdroj: ISIFA/Matt Sullivan/Getty Images

Policie dnes zveřejnila rádiový záznam zásahu v domě, ve kterém ženy dlouhé roky musely žít. Jejich únosce je roky znásilňoval, týral hladem, bil je a poutal řetězy. Ženy žily povětšinou v oddělených místnostech, které připomínaly kobky. Navzájem o sobě ale věděly. Ven se všehovšudy dostaly jen dvakrát, a to mohly jen do garáže na dvorku. 

Amanda Berryová porodila v zajetí dceru, které je nyní šest let. Další žena pak s tyranem otěhotněla nejméně pětkrát. Castro ji ale mučil hladem a bil ji do břicha, takže potratila.

Policie se sice nejprve domnívala, že dvaapadesátiletému Arielu Castrovi pomáhali i jeho dva bratři. Ty ale nakonec propustila. Podle posledních výsledků vyšetřování si od nich Castro držel odstup a na ženy útočil sám. 

Teď už jsou Amanda Berryová a Gina de Jesusová se svými rodinami. Michelle Knightová, která byla v zajetí nejdéle, zůstává v nemocnici. S rodinou se ještě nesetkala. Její rodiče už ale vystoupili na veřejnosti a žádají po policii vysvětlení, proč ženy nedokázala najít dřív. Policisté byli totiž u domu několikrát poté, co je sousedi upozorňovali na podezřelé chování souseda. Policie ovšem nikdy do domu nepronikla.