Školy neměl, teď ji má: Na starostu Čermáka nezapomínají Češi ani Američani

Praha - Na počest Antonína Čermáka, jednoho z nejznámějších českých emigrantů a muže, který naplnil americký sen a dotáhl to až na starostu Chicaga, dnes Praha 6 přejmenovala jednu ze svých základních škol. Sám Antonín Čermák, který se přesně před 140 lety narodil v jedné kladenské havířské rodině, vzdělání neměl, a o to víc si uvědomoval, jak je důležité. Mít jméno na štítu základní školy by muž, který před 80 lety zemřel místo amerického prezidenta Roosevelta, považoval za jednu z nejvyšších poct. „Byl to velký muž a také velký česko-americký muž,“ prohlásil dnes při slavnostním představení nového názvu školy americký velvyslanec v Praze Norman Eisen.

Po odchodu do USA se Čermák úspěšně vrhl na podnikání a v řadách Demokratické strany i do politiky, přestože se nikdy nenaučil plynně anglicky. Špatnou angličtinu doháněl osobitým charismatem. „Když se podíváte na fotografii, kterou jsem přinesl do školy, sedí vedle T. G. Masaryka a máchá rukou tak rychle, že je rozmazaná. Byl to muž akce a lidi to přitahovalo,“ vysvětluje Čermákův vnuk Anton Kerner.

Rostoucí podpora Čermáka nakonec v roce 1931 vynesla jako vůbec prvního imigranta až na chicagskou radnici. Čelit musel dvěma nepřátelům - velké hospodářské krizi a Al Caponeho mafii. Osudným se mu ale stalo Miami, kam doprovázel prezidenta Franklina D. Roosevelta. Patnáctého února 1933 večer, poté, co Roosevelt vystoupil z auta a zdravil se se svými obdivovateli, na něj v davu vytáhl zbraň Giuseppe Zangara - stavební dělník italského původu, který nenáviděl bohaté a mocné, a proto chtěl Roosevelta jako ztělesnění toho všeho zabít.

Jedna ze svědkyň atentátu mu strčila do pravé ruky, a možná právě proto zasáhla další střela Čermáka, a nikoliv prezidenta. Chicagského starostu převezli do nemocnice, a ještě když ho ukládali na nosítka, prezident Roosevelt ho držel za ruku a povzbudivě se na něj usmál. „Jsem rád, že jsem to byl já, ne vy,“ řekl Rooseveltovi Čermák, smrtelně raněný kulkou v plicích. A přesně tahle proslulá slova má vyrytá na náhrobku na Českém národním hřbitově v Chicagu a jsou i na jeho pamětní desce v Kladně na místě, kde stával jeho rodný dům. Černé prapory tehdy vlály i v Praze. Po dlouhé odmlce se teď jeho jméno na štítu základní školy zase vrací. Na ZŠ Antonína Čermáka přejmenovali dosavadní ZŠ náměstí Interbrigády.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Zangara skončil na elektrickém křesle, ale o pozadí atentátu v Miami se stále vedou spory. Média záhy po něm přinesla i spekulaci, že terčem útoku neměl být Roosevelt, ale právě Čermák, který o necelé tři týdny později, 6. března 1933, na následky zranění zemřel. Motivem akce mohla prý být pomsta chicagské mafie. Čermák totiž proslul bojem s mafiánským gangsterem Al Caponem.