9. květen bez lesku - padlí vojáci dostali 68 let po válce hrob

Moskva - Zatímco na Rudém náměstí v Moskvě jsou oslavy Dne vítězství velkolepé a sledují je politické špičky země a miliony Rusů u televizních obrazovek, v malém městečku Syčovka asi 300 kilometrů od hlavního města mají oslavy konce války jiný charakter. Místní v tichosti pohřbili těla padlých, která našli teprve před několika dny v nedalekých lesích, 68 let po válce.

V rakvích jsou ostatky 477 ruských vojáků. Jen šest se jich podařilo identifikovat a na hrobech budou jejich jména. Dosud byla těla zahrabána na bitevním poli. „Pohřbít deset, dvacet těl lze, ale stovky a tisíce? Pak se jakákoliv jáma stala hromadným hrobem,“ říká obyvatelka Syčovky Nina Kulikovskich.

V Syčovce pohřbili ostatky padlých vojáků
Zdroj: ČT24

Ostatky padlých vojáků hledají po celém Rusku pátrací skupiny dobrovolníků. Pracují i ve vesnici Malé Karpovo pár kilometrů od Rževa. V této oblasti probíhala v roce 1942 operace Mars - rudá armáda, naproti německá vojska. Tato krvavá bitva vešla později do historie pod názvem Mlýnek na maso. Obě strany v ní ztratily statisíce vojáků.

Jen na polích kolem Karpova padlo na sedmdesát tisíc mužů. Za dvacet let přenesli dobrovolníci do hrobů na hřbitově ostatky více než sedmi tisíc vojáků. „Nedávno jsme po pěti dnech hledání padesát metrů odtud objevili hrob asi 60 mužů,“ vypráví Boris Michajnikov.

Rusové dál hledají ostatky svých padlých vojáků
Zdroj: ČT24

Podle starých map a leteckých snímků lze určit, kde byly jámy a zákopy, v nichž mohou být metr pod povrchem ostatky. Na bitevních polích jich čeká na objevení ještě víc než milion.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)