Merkelová překvapila německé jednotky v Afghánistánu

Kábul - Německá kancléřka Angela Merkelová přiletěla dnes ráno na nečekanou návštěvu německých jednotek v Afghánistánu. V doprovodu ministra obrany přistála v severoafghánském městě Mazáre Šaríf, necelý týden poté, co v zemi poprvé od roku 2011 zahynul německý voják.

Právě v Mazáre Šaríf působí němečtí vojáci Bundeswehru v rámci mise vedené OSN. A tady v severním Afghánistánu padl v sobotu příslušník elitní německé jednotky při útoku islamistických ozbrojenců. Naposledy v Afghánistánu ztratil Berlín vojáka 2. června 2011.

Vláda Angely Merkelové vzápětí po incidentu potvrdila, že nemíní měnit nic na současných plánech, podle nichž by v zemi mohlo v případě potřeby i po ukončení vojenské mise na konci příštího roku zůstat na 800 německých vojáků, především k výcviku místní armády a policistů. V současnosti v Afghánistánu působí okolo 4 300 příslušníků Bundeswehru.

Angela Merkelová v Afghánistánu
Zdroj: ISIFA/EPA/KAY NIETFELD

Radikální islamistické hnutí Taliban před dvěma týdny ohlásilo začátek pravidelné jarní ofenzivy namířené především proti zahraničním silám, jejíž obětí se Němec patrně stal.

Vydáno pod