Castro je otcem dítěte, které držel se třemi ženami v zajetí

Cleveland (USA) - Testy DNA potvrdily, že Ariel Castro je otcem šestileté dívky, kterou tento týden policie osvobodila spolu se třemi ženami, jež ve svém domě v Clevelandu Castro věznil deset let. Za jeho činy mu přitom může hrozit i trest smrti. Státní zástupce ho totiž chce kromě čtyřnásobného únosu žalovat i z vraždy nenarozených dětí. Castro unesené ženy mučil, nutil je k sexu. Jedna z nich otěhotněla dokonce pětkrát. Únosce ji ale bil do břicha a trýznil ji hladem, takže pokaždé potratila.

Podle prokuratury testy DNA prokázaly, že Castro je otcem děvčete, jež se narodilo v zajetí. Dítě je dcerou Amandy Berryové. Tu Castro deset let věznil spolu s dalšími dvěma ženami Ginou DeJesusovou a Michelle Knightovou. S Castrem „nejméně pětkrát“ otěhotněla i Michelle Knightová. Únosce jí hladověním a bitím do břicha vždy vyvolal potrat. Tato žena jako jediná z unesených dodnes zůstávala v nemocnici, teprve dnes ji lékaři propustili.

Vyšetřovatelé díky analýze DNA také zjistili, že vzorek Castrovy DNA se neshoduje s žádným dalším případem v Ohiu. Vyšetřovatelé nicméně ještě musí provést analýzu, která by vyloučila spojitost s jinými případy na území celých Spojených států.

Žalobce ihned u prvního soudního líčení s Castrem oznámil, že uvažuje i o obviněních, která mohou skončit i trestem smrti. „Tento únosce dětí provozoval uprostřed našeho města mučírnu a soukromé vězení. Strašná brutalita a mučení, které oběti musely deset let trpět, jdou za hranice chápání,“ uvedl okresní státní zástupce Timothy McGinty.

Timothy McGinty, okresní státní zástupce:

„Na základě faktů chci jednoznačně vznést obvinění za každý čin sexuálního násilí, znásilnění, každý den únosu, za každé napadení, pokusy o vraždu a každou vraždu spáchanou násilným přerušením těhotenství, kterých se vůči uneseným během desetiletého utrpení dopustil.“

Po prvotních emocích přichází na řadu otázky, jak je možné, že k něčemu takovému v domě uprostřed městské zástavby mohlo vůbec dojít. Únosce tří dívek se přitom běžně stýkal se svými sousedy. „Tam je hlavně selhání spolupráce mezi sociálními službami a policií,“ vysvětlil Dušan Neumann. Policie v USA podle něj u člověka, který se chová bezproblémově a nemá konflikt se zákonem, nemá ve zvyku zasahovat i pokud se třeba v sousedství objeví náznaky problémů.

V roce 2004 napsal podle policie Castro dopis, ve kterém se k únosům žen přiznává a žádá o pomoc, jinak vyhrožuje sebevraždou. Zároveň ale v dopise viní oběti z toho, že se nechaly do jeho auta vlákat.

Podle policie Ariel Castro vše spáchal sám, jeho dva bratry proto propustila. „Unesené ženy dosvědčily, že ani bratři Ariela Castra o ničem nevěděli,“ dodal Neumann.

Castro týral svou ženu i děti. Držel je doma jako rukojmí

Castro šikanoval svoji zesnulou ženu, bil ji a zamykal v domě. Tvrdí to příbuzní Castrovy někdejší exmanželky Grimildy Figueroaové. V rozhovoru s agenturou AP příbuzní Castra popsali jako „zvíře“, které Grimildu týralo. Jednou jí strčil hlavu do krabice s tím, že tak zůstane do té doby, než jí řekne, uvedla její sestra Elida Caraballová.

Další členové rodiny uvedli, že Castro ji roky surově bil, srážel ze schodů, zlomil jí nos, několik žeber, vyrazil zuby a vykloubil rameno. Podle Caraballové nesměla používat telefon. Castro ji také často věznil v domě a zakazoval vycházet. Opakovaně se schovával pod schody a sledoval, co manželka dělá a komu telefonuje.

Bývalá manželka Ariela Castra Grimilda
Zdroj: ČTK/AP/Elida Caraballo

Monica Stephensová, Castrova někdejší snacha, vypověděla, že její manžel, Arielův syn, často vyprávěl, jak ho a jeho matku otec bil. Stephensová si Castrova syna vzala v roce 2004, o dva roky později se ale pár rozvedl. „Byli jako rukojmí ve svém domě,“ popsala Stephensová poměry v Castrově domácnosti.

Svou ženu také strašil figurínou s černou parukou. Jednou, když se Figueroaová vracela domů s nákupem v ruce, Castro s figurínou vyskočil u domovních dveří. Manželka se lekla takovým způsobem, že spadla na záda a hlavou se udeřila o chodník.

„Často mi s ní hrozil,“ řekl o figuríně Angel Caraballo, Castrův synovec, který si s jeho dětmi hrával. "Řekl: 'Ještě jednou budeš zlobit a půjdeš do místnosti s figurínou'," vzpomínal Caraballo na jeho hrozby.

Svou ženu Castro prý udeřil naposledy v roce 1996. Po tehdy obzvláště surovém bití s křikem utekla. „To bylo naposledy, co do domu vstoupila,“ dodala její sestra Elida. Castro se se ženou rozvedl před více než deseti lety. Figueroaová zemřela loni po dlouhé nemoci. Castra podle místních médií kvůli domácímu násilí v roce 1993 zadržela policie, od obvinění bylo ale později upuštěno.

Vydáno pod