Nad Austrálií a Tichomořím se na chvíli ztratilo Slunce

Sydney – Částečné zatmění Slunce mohli pozorovat obyvatelé Austrálie. Měsíc, který se přesunul mezi něj a Zemi, na obloze nechal jen zářící sluneční okraj. V různých částech kontinentu bylo úkaz možné zahlédnout po dobu tří až šesti minut. Úplné zatmění bylo v Austrálii vidět loni v listopadu.

Dnešní zatmění nebylo považováno za natolik vědecky významné nebo dramatické jako to listopadové, protože Měsíc je příliš daleko od Země, a tudíž se jeví jako příliš malý, aby Slunce zakryl úplně. Na rozdíl od úplného zatmění, kdy se den na chvíli změní v noc, částečné zatmění jen denní světlo přitlumí. „Úplné zatmění je celkově mnohem působivější podívaná, je mnohem emotivnější,“ řekl astronom z observatoře v Sydney Andrew Jacob.

Po Austrálii, kde bylo pozorovatelné v pásu širokém zhruba 200 kilometrů, se zatmění přesunulo na východ nad Papuu-Novou Guineu, Šalamounovy ostrovy, malý ostrovní stát Kiribati a nakonec vymizí nad převážně neobydlenou širokou rozlohou Tichého oceánu. Částečné zatmění v menším rozsahu pak mohli pozorovat také obyvatelé dalších částí Austrálie, Indonésie, Nového Zélandu a zemí jižního Pacifiku.

Zatmění Slunce nad Indonésií
Zdroj: ČT24/ČTK/AP