Nově světové obchodní středisko už je vysoké, jak má být

New York – Po více než 11 a půl roce po teroristických útocích z 11. září 2001 je už téměř hotová nová budova světového obchodního střediska (One World Trade Center - OWTC) v New Yorku. Poté, co stavbaři dnes na její vrchol nainstalovali stožárovou konstrukci, dosáhla konečné výšky 541 metrů a stala se nejvyšší budovou na západní polokouli.

Protáhlou 758tunovou a 124metrovou věžičku vyzvedly jeřáby na střechu stavby již před týdnem, s jejím konečným umístněním se ale muselo počkat na méně větrné počasí. Stožárová konstrukce bude sloužit jako vysílací anténa, maják na vrcholu bude viditelný na kilometry daleko.

Věž OWTC, která nesla původně název Věž svobody, je jedním ze čtyř mrakodrapů, jež mají stát okolo základů zřícených „dvojčat“. Nyní je tam památník pro 3 000 lidí, kteří v místě po teroristickém útoku přišli o život. Náklady na novostavbu, která by se měla otevřít pro veřejnost příští rok, se odhadují na více než tři miliardy dolarů (asi 59 miliard Kč). Stavba má mít 278 tisíc čtverečních metrů kancelářských prostor, vyhlídkovou terasu, obchody a restaurace.