Ve Vatikánu jsou tři papežové, na Velehradě nebude žádný

Vatikán - Poprvé po 40 letech se dnes ve Vatikánu sešly hlavy dvou křesťanských církví: katolický papež František a patriarcha egyptských koptů Tavadros II. Ve Vatikánu jsou tak nyní celkem tři papežové: kromě egyptského patriarchy rovněž papež František a jeho předchůdce, emeritní papež Benedikt. Dnes bylo také definitivně potvrzeno, že František nepřijede do České republiky na cyrilometodějské oslavy - pošle za sebe legáta.

Koptové patří k pravoslavným křesťanským církvím, kvůli věroučné roztržce s Konstantinopolí se osamostatnili v 5. století. V Egyptě se k jejich víře hlásí asi šest až deset procent z 82 milionů obyvatel. Společnou modlitbou si František a Tavadros II. připomněli výročí podpisu deklarace o sbližování svých církví, kterou v roce 1973 podepsali jejich předchůdci - Pavel VI. a patriarcha Šenuda III.

Koptský papež Tavadros II. je na své první zahraniční cestě od loňského zvolení a jeho návštěva potvrzuje důraz, který klade papež František na ekumenismus. Už na jeho březnovou inaugurační mši přijal pozvání jeden z nejvyšších představitelů východní ortodoxní církve, konstantinopolský ekumenický patriarcha Bartoloměj.

Potvrzeno: Papež na cyrilometodějské oslavy nedorazí

Český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík potvrdil dřívější informace, že papež František do České republiky letos nepřijede. Na cyrilometodějské oslavy za sebe vyšle záhřebského arcibiskupa Josipa Bozaniče. František letos uskuteční jen jednu zahraniční cestu - na setkání křesťanské mládeže do Brazílie.

Česká republika si velmi přála, aby se papež zúčastnil na moravském Velehradě oslav 1150. let od příchodu Cyrila a Metoděje. Pozvání mu minulý týden doručil zvláštní posel, kterého vyslal do Vatikánu prezident Miloš Zeman.

Josip Bozanić
Zdroj: ISIFA/AGF

„Je to významná role, když je to osobní papežův legát. Vybral slovanského kardinála, který už u nás kontakty měl, Velehrad zná, a tak se budeme těšit na to, že tu Svatého otce zastoupí, i když nechci říci nahradí. Těšili jsme se na Svatého otce, ale přijímáme jeho rozhodnutí, protože nám záleží na tom, abychom byli v jednotě s ním,“ reagoval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Od roku 1990 zavítal papež do České republiky čtyřikrát. Naposledy to bylo 26. do 28. září 2009 a byl to Františkův předchůdce Benedikt XVI. Pro svoji návštěvu Česka vybral si výročí svatého Václava a současně 20. výročí sametové revoluce.

Telefonát Pavla Vošalíka (zdroj: ČT24)