Tamerlana pohřbili 1000 kilometrů od místa, kde vraždil a zemřel

New York – Bostonský atentátník Tamerlan Carnajev byl tajně pohřben na muslimském hřbitově Al-Barzakh v obci Doswell ve státě Virginie. Jak oznámil list Boston Globe, pohřeb zprostředkovala 48letá Martha Mullenová, která pod dojmem tahanic kolem místa pohřbu dohodla uložení ostatků s virginskou muslimskou komunitou. Doswellští muslimové se k informaci zatím nevyjádřili.

Při dubnovém útoku na mezinárodní maraton v Bostonu zahynuli tři lidé a více než 260 jich bylo zraněno. Atentát mají podle vyšetřovatelů na svědomí bratři Tamerlan a Džochar Carnajevové. Mladší Džochar byl těžce zraněn a je nyní ve vězeňské nemocnici, starší Tamerlan zahynul při přestřelce s policií.

Tamerlanovy ostatky byly týden provizorně uloženy v areálu pohřební služby Graham Putnam & Mahoney ve městě Worcesteru (stát Massachusetts). Její ředitel Peter Stefan nedokázal najít hřbitov, jehož správci by byli ochotni Carnajevovo tělo přijmout, bostonský starosta Thomas Menino kategoricky odmítl, aby byl atentátník pohřben ve městě, kde spáchal svůj krvavý čin. O převezení synových ostatků do Ruska, odkud rodina pochází, požádala Carnajevova matka Zubejda; ruské úřady ale převoz nepovolily. Doswell je od Bostonu vzdálen bezmála tisíc kilometrů.