Československé muzeum na americkém výsluní

Iowa - Národní české a slovenské muzeum v americké Iowě se dostalo mezi špičkové americké organizace. V Bílém domě ho spolu s dalšími devíti ocenila Michelle Obamová medailí Institutů muzeí a knihoven. Budovu přitom zaplavila v roce 2008 velká voda, ale muzeum se dokázalo vzpamatovat.

Před 5 lety to vypadalo, že se muzeum samo stane minulostí. Zaplavila ho velká voda. Jenže naštěstí se podařilo muzeum zachránit. Podobně jako kdysi kostel v českém Mostě ho odřízli od země. Pak přesunuli a zvedli na nové místo, kde už povodeň nehrozí. A podobně jako pražská zoo je teď po záplavách ještě úspěšnější než před katastrofou.

Ocenila ho i sama první dáma. „Barack a já jsme opravdu hrdí na to, co děláte a je to pro nás radost a čest vás všechny tady hostit. Nemůžeme vám dostatečně poděkovat,“ řekla Michelle Obamová při předávání medaile.  

Michelle Obamová při předávání medaile
Zdroj: ISIFA/Mark Wilson/Getty Images

Je to vůbec nejvyšší vyznamenání, jaké může muzeum ve Spojených státech získat. „Dostává nás to do elitního klubu - v Americe jsou desítky tisíc muzeí a jen několik z nich bylo poctěno národní medailí,“ považuje si ocenění sama prezidentka Národního českého a slovenského muzea a knihovny Gail Naughtonová.

Muzeum je centrem československé kultury v Iowě. Pořádá nejrůznější výstavy, teď jsou tady zrovna k vidění fotografie z Prahy z roku 1968. Návštěvníci se také mohou pokochat českými lidovými kroji. Zítra pak muzeum otevírá výstavu broží někdejší americké ministryně zahraničí a především české rodačky Madeleine Albrightové.  

Cena pro československé muzeum v Iowě (zdroj: ČT24)