Výbuch ve Westu se vyšetřuje jako trestný čin

Austin (USA) – Dubnový výbuch továrny na výrobu hnojiv v texaském Westu budou místní úřady vyšetřovat jako možný trestný čin. Ve městě, v němž žije početná komunita potomků českých přistěhovalců, exploze zdevastovala okolí závodu včetně několika bloků obytných domů, o život přišlo 14 lidí a 200 bylo zraněno. Příčina výbuchu není dosud objasněna. Dosud se případ vyšetřoval jako průmyslové neštěstí, podle původní verze v továrně explodoval 17. dubna dusičnan amonný.

„Neštěstí mělo vážné důsledky pro občany Westu, chceme si být jistí, že obrátíme každý kámen a že budou objasněna všechna fakta související s tímto incidentem. Občané musejí mít jistotu, že jsme incident probrali ze všech úhlů profesionálním způsobem, nic menšího si nezasluhují,“ řekl dnes šéf texaského úřadu veřejné bezpečnosti Steven McCraw.

Federální policie zatkla dobrovolného zdravotníka z Westu za držení výbušniny. Zda to souvisí s výbuchem továrny, ale zatím není jisté. Americký úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, střelných zbraní a výbušnin zatčení potvrdil a muže identifikoval jako Bryce Reeda z Westu. 

Telefonát publicisty Dušana Neumanna (zdroj: ČT24)