„Nacistická nevěsta“ se stížností na podjatost soudu neuspěla

Mnichov – Jen co v pondělí v Německu začal ostře sledovaný soud s obžalovanými v případu takzvaných kebabových vražd, musel být hned na to proces přerušen kvůli stížnosti hlavní obžalované Beaty Zschäpeové. Ta nařkla soud z podjatosti. Vrchní soud dnes ale rozhodl, že soudní senát podjatý není, a proces tak bude příští týden pokračovat.

Na podjatost soudu si spolu s Zschäpeovou stěžoval ještě další obžalovaný. Jenže oba se svou stížností neuspěli. V obou případech mnichovský vrchní soud dospěl k závěru, že neexistují oprávněné pochybnosti o nestrannosti soudců. 

Zschäpeová, které se přezdívá „nacistická nevěsta“, spolu se dvěma komplici Uwe Mundlosem a Uwe Böhnhardtem založili neonacistické hnutí Národně socialistické podzemí (NSU). Tato extrémně pravicová buňka má přitom podle vyšetřovatelů na svědomí vraždy 10 lidí, většinou tureckých přistěhovalců.

Policii unikali 13 let. Mundlos s Böhnhardtem krátce po odhalení NSU spáchali sebevraždu. Zschäpeová se pak sama vydala policii, od té doby ovšem odmítá vypovídat. Jaký měla podíl na vraždách, je tak stále nejasné. Za spolupachatelství na deseti vraždách a podíl na vytvoření neonacistického spolku jí ovšem hrozí až doživotí. 

Kromě vražedné série kladou vyšetřovatelé trojici za vinu také dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích v Kolíně nad Rýnem v letech 2001 a 2004, při nichž bylo zraněno 23 lidí, a přepadení 15 bank. 

Spolu s Zschäpeovou na lavici obžalovaných usednou bývalý funkcionář krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa Ralf Wohlleben a neonacista Carsten S., kteří jsou kvůli opatřování zbraní pro NSU viněni z napomáhání k vraždám, a dvojice pravicových extremistů André E. a Holger G., kteří měli podle obžaloby NSU napomáhat.