Mubarak vypadá lépe než loni, soud odročen na červen

Káhira - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak stanul před soudem v Káhiře, kde se znovu zpovídá z podílu na vraždách demonstrantů za nepokojů v roce 2011. Loni byl za to odsouzen na doživotí, ale proces se musí z nařízení vyššího soudu zopakovat. Pětaosmdesátiletý politik se podle médií na veřejnosti ukázal v mnohem lepším stavu než loni, kdy ho dokonce chvíli prohlašovali za klinicky mrtvého. Proces byl odročen na 8. června.

Dnes se konalo úvodní stání, k němuž Mubarak dorazil z věznice. Předseda soudu Mahmúd Kámil Rašídí oznámil, že další stání odročuje na 8. června, aby se soud mohl seznámit s 55 tisíci stránkami dokumentace. Toto rozhodnutí se týká také ostatních obžalovaných, tedy bývalého ministra vnitra Habíba Adlího, šesti bývalých vysokých představitelů bezpečnosti a dvou Mubarakových synů Alá a Gamála. Všichni při dnešním jednání jakoukoli vinu popřeli. Jsou souzeni v rozdílných kauzách - za neposkytnutí ochrany účastníkům protestů, za nezákonné zisky a za zprostředkování vývozu zemního plynu do Izraele za ceny nižší než tržní.

Nemocný Mubarak se minulého procesu účastnil z lůžka, dnes byl na kolečkovém křesle a na očích měl tmavé brýle. V soudní síni bylo velmi rušno a Rašídí si musel neustále zjednávat klid. Jednání se konalo v budově policejní akademie na okraji Káhiry. K akademii přišli podobně jako při minulých soudních stáních Mubarakovi stoupenci i příbuzní obětí policejních zásahů proti demonstrantům v roce 2011. Bylo jich však méně a policie držela oba tábory důsledně oddělené. Zatímco předchozí proces byl středem zájmu Egypťanů, nyní se podle místních médií ocitl na druhé koleji, protože Egypt čelí novým, hlavně ekonomickým problémům.

Obnovený proces byl zahájen 13. dubna, ale předseda soudu Mustafá Hasan Abdalláh z řízení odstoupil. Teď ho nahradil Mahmúd Kámil Rašídí, který nařídil, aby bylo jednání přenášeno živě v televizi. Exprezident je střídavě ve vězení nebo v nemocnici, protože není zdráv. Nedávno mu bylo 85 let. Stání v minulém procesu se účastnil na lůžku.

Protivládní protesty na začátku roku 2011 trvaly 18 dní a Mubarak byl po nich přinucen odstoupit. Při policejních zásazích bylo dle oficiálních údajů zabito na 850 lidí a právě z jejich smrti se Mubarak a Adlí zpovídají. Loni za to byli oba odsouzeni na doživotí, ale odvolací soud v lednu nařídil proces zopakovat.

Demonstrant strhává plakát Mubaraka
Zdroj: ISIFA/EPA/Ahmed Youssef

Alá a Gamál Mubarakovi jsou souzeni za korupci. Z té je v odděleném případu obviněn i jejich otec. Obvinění se týká údajného zneužití státních peněz určených na opravu prezidentských paláců.