WSJ: Rusko nepředalo FBI důležité informace o Carnajevovi

New York - Rusko před Spojenými státy zamlčelo důležitou informaci o pravděpodobném původci atentátů v Bostonu Tamerlanu Carnajevovi. Dnes to napsal americký list The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované zdroje. Jde o texty SMS vzkazů, které si Carnajevova matka Zubejda v roce 2011 vyměnila se svým příbuzným v Rusku. Vyplývá z nich údajně, že Tamerlan se chtěl připojit k severokavkazským extremistům.

Rusko v té době varovalo americkou FBI před aktivitami Tamerlana Carnajeva v USA, ale o textových zprávách Carnajevové Rusové americké vyšetřovatele neinformovali. Jeden z SMS vzkazů Zubejdy Carnajevové se prý přímo zmiňoval o džihádu, tedy islámské svaté válce, byť zmínky o plánu na teroristické útoky neobsahoval.

O SMS zprávách se FBI dozvěděla až zhruba týden po bostonském atentátu, uvádí The Wall Street Journal. Kdyby o nich americké úřady věděly před pumovým útokem, nepochybně by podle šéfa výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Sněmovny reprezentantů Mika Rogerse svou pozornost na Tamerlana Carnajeva zaměřily.

Zubejda Carnajevová
Zdroj: Musa Sadulayev/AP Photo

FBI údajně v roce 2011 třikrát žádala ruskou kontrarozvědku o podrobnější informace o Carnajevovi, žádné ale nedostala. Když v roce 2012 Tamerlan Carnajev navštívil jihoruský Dagestán, setkal se tam údajně se známým bojovníkem extremistů. Žádné detailní zprávy o cestě Tamerlana do Dagestánu ale americké rozvědky neobdržely.

Američtí vyšetřovatelé podle The Wall Street Journal nevědí, proč Moskva informaci o SMS zprávách Carnajevové zamlčovala a nepředala je Američanům dříve. Možná chtěla krýt své zdroje, možná jim sama příliš nevěřila. Stejným způsobem v kontaktech s ruskými tajnými službami postupuje prý i FBI. Spolupráce tajných služeb Ruska a USA se podle amerického listu v poslední době zlepšila, i když stále není uspokojivá.

Carnajevová podle The Wall Street Journal připouští, že si se svými příbuznými často vyměňuje SMS zprávy. Neví prý ale, která z nich mohla ruské či americké vyšetřovatele znepokojit. Žádné informace o napojení svého syna Tamerlana na extremisty údajně nemá.

Zpráva o Carnajevově tajném pohřbu vyvolala ve Virginii šok

Šok vyvolala v americkém státě Virginie zpráva o tom, že v tamním městečku Doswell bylo tajně pohřbeno tělo Tamerlana Carnajeva. Virginské úřady se snaží zjistit, zda pohřbení Čečence neodporovalo místním zákonům. Pokud se tak stalo, budou žádat nápravu. Obyvatelé Virginie podle listu Boston Herald nechtějí, aby tělo atentátníka přijala jejich země.

Muslimský hřbitov v Doswellu je ale soukromý a jeho majitelé nemají zákonnou povinnost o ukládání těl úřady předem informovat. K pohřbení mrtvých je zapotřebí úmrtní list, který byl v případě Tamerlana Carnajeva řádně vystaven v Bostonu. „Byla bych překvapena, kdyby úřady mohly v tomto ohledu cokoli podniknout,“ řekla novinářům místní odbornice na pohřebnictví Tanya Marshová.

Osobou, která se o Carnajevův čtvrteční pohřeb v Doswellu zasadila, byla podle listu Boston Herald jistá Martha Mullenová. Chtěla prý „učinit milosrdný a humánní konec několikatýdennímu trápení“, jemuž byly nebožtíkovy ostatky vystaveny. „Ježíš nás učí, abychom milovali své nepřátele,“ komentovala Mullenová svůj skutek.