Nevíte, co je válka, vzkazují rozzlobeným Korejím čínští veteráni

Peking/Soul - Čínští veteráni korejské války, kteří v 50. letech bojovali na straně stalinistického režimu, se ozvali proti vyhrocování napětí na Korejském poloostrově. Stejně jako jejich korejští a američtí kolegové se shodnou na tom, že dnešní generace - včetně severokorejského vůdce Kim Čong-una - nemá tušení, jaké utrpení válka znamenala. Doufají, že přes poslední kolo řinčení zbraní a vyhrocování napětí mezi oběma Korejemi se to ani nedoví.

V březnu Pchjongjang vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou. Jednalo se o dohodu o příměří z roku 1953, jíž skončila korejská válka, a o smlouvu o neútočení z roku 1991, která schválila mírové řešení sporů a předcházení náhodným vojenským střetům.

Konec druhé světové války a porážka japonských okupantů pro Korejský poloostrov neznamenaly konec utrpení. V roce 1950 napadl komunistický sever, podporovaný Sovětským svazem a Čínou, svého jižního souseda. Na obranu se postavilo OSN a především hlavní spojenec - Spojené státy. Za tři roky války padly statisíce vojáků ze zahraničí, drtivá většina z nich mezi tak zvanými čínskými dobrovolníky.

Tuan Kche-kche
Zdroj: ČT24

Mezi milionem jen lehce ozbrojených Číňanů - ve skutečnosti příslušníků armády - byl i nyní 80letý Tuan Kche-kche. Krvavá válka se tehdy 18letému vojákovi vryla hluboko do paměti. „Viděli jsme Korejce, jak pracovali na poli a nepřátelská letadla je zabíjela. Trpěli. Museli jsme jim pomoci,“ vzpomíná Tuan, který nyní žije ve vojenském domově důchodců v čínské provincii Che-nan. Měl ale štěstí v neštěstí. Na rozdíl od čtvrt milionu svých spolubojovníků se díky zranění vrátil domů po dvou letech těžkých bojů. V létě 1953 už z Číny sledoval podpis dohody o příměří, která válku ukončila, aniž by ale Korejský poloostrov přiblížila sjednocení.

Konec korejské války
Zdroj: ČT24

Do Jižní Koreje dorazila k manévrům skupina bojových lodí USA

K břehům Jižní Koreje dorazila dnes skupina amerických bojových lodí v čele s letadlovou lodí USS Nimitz. Plavidla se mají zapojit do vojenského cvičení, které začne příští týden. Jeho cílem bude podle amerických zdrojů součinnost jihokorejských a amerických námořních sil. Oba státy přitom 30. dubna dokončily jiné vojenské cvičení, které trvalo dva měsíce. Zapojila se do něj třetina z 28 500 amerických vojáků, kteří jsou dlouhodobě umístěni na amerických základnách v Jižní Koreji. Severní Korea cvičení tvrdě odsoudila a označila ho za přípravu k ozbrojené agresi.

Pchjongjang dává opakovaně najevo, že na případný útok z jihu je připraven odpovědět s použitím svých jaderných prostředků. Loni v prosinci KLDR provedla úspěšný test balistické rakety a letos v únoru odpálila už třetí pokusnou jadernou nálož.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)