Naděje pro žraloky, nebo módní trend? Zájem o polévku z ploutví klesá

Hongkong - Nejohroženější druhy žraloků jsou už dva měsíce pod mezinárodní ochranou. Kvůli prudkému nárůstu jejich vybíjení, které se odhaduje na 100 milionů kusů ročně, jim totiž hrozí úplné vyhubení. Organizace WildAid už zahájila za podpory čínské vlády kampaň proti konzumaci polévky ze žraločích ploutví. Teprve v poslední době si někteří mladí Číňané uvědomují, jaká je pravá cena této prestižní pochoutky.

Žraločí populace kvůli neregulovanému rybolovu ve světových oceánech kolabují, i když ne všude se loví barbarským způsobem zvaným finning. Při této kruté metodě rybáři v průmyslových flotilách řezají žralokům ploutve zaživa. Krvácející zmrzačená těla pak hodí zpět do moře.

Finning
Zdroj: ČT24/YouTube

Rostoucí poptávka po žraločích ploutvích, která jde nahoru zejména od růstu čínského hospodářství za posledních 10 až 15 let, je hlavním pohonem nadměrného lovu těchto mořských dravců. Už po staletí znamená polévka ze žraločích ploutví znak luxusu a prestiže. Talíř vyjde v restauraci v přepočtu i na pět tisíc korun. Vysoké ceny si ale díky hospodářskému rozmachu 300milionové čínské střední třídy může v poslední době dovolit stále více lidí. 

Březnová historická dohoda 178 zemí o zavedení přísné kontroly lovu pěti nejohroženějších žraločích druhů by měla v tomto směru pomoct. Dopad nových nařízení i osvětových kampaní už pocítili i v Hongkongu, kudy prochází polovina světového obchodu s ploutvemi. Ten v posledních měsících poklesl a řada luxusních hotelů přestala slavnou polévku úplně nabízet. Prodej ploutví v některých hongkongských obchodech klesl až o třicet procent. To jsou pro žraloky nadějné zprávy, ale pouze příští roky ukáží, zda jde o trvalý jev, nebo o dočasný módní trend.

Prodej žraločích ploutví
Zdroj: ČT24