Vysvobozené ženy z Clevelandu prosí o čas a soukromí

Chicago (USA) - Trojice žen, kterou deset let věznil ve svém domě v americkém Clevelandu Ariel Castro, zatím nechce komunikovat s médii. Prostřednictvím svých právních zástupců sdělily, že jsou šťastné a že si do odvolání chtějí udržet co největší soukromí. Úplně poprvé také promluvili únoscovi bratři, které původně policie zadržela jako podezřelé.

Zachráněné ženy své těžce zkoušené tváře zatím skrývají. Prostřednictvím svého zástupce poprvé poděkovaly za podporu i záchranu, o svém utrpení ale zatím veřejně mluvit nechtějí. „Žádají o soukromí, aby se mohly zotavit a znovu navázat vztahy se svými rodinami,“ prohlásil jejich zástupce James Wooley.

Jako první unesl pachatel v roce 2002 Michelle Knightovou, které je nyní 32 let. O rok později, den před 17. narozeninami, následovala Amanda Berryová, jež v zajetí porodila nyní šestiletou dceru. A v roce 2004 se Castro zmocnil Giny DeJesusové, které v té době bylo 14 let. V pondělí byly vysvobozeny.

Policejní zásah v domě Ariela Castra
Zdroj: ČT24

Zatímco Amanda s Ginou už se z dlouholetého věznění zotavují doma, třetí unesená se příbuzným vyhýbá. Právě v případu Michelle Knightové zůstává nejvíc otazníků. Jméno ženy, která se podle všeho dosud nesetkala se svými příbuznými, vyřadila FBI ze seznamu pohřešovaných rok a čtvrt po jejím zmizení v srpnu 2002. Údajně odešla z domova kvůli sporům o syna. Podle babičky má kvůli brutálnímu bití od útočníka znetvořený obličej a neslyší na jedno ucho. Michelle po svém zástupci vzkázala, že je zdravá, šťastná a v bezpečí a že se s rodinou a přáteli spojí, až přijde ten správný čas.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

K Arielu Castrovi se poprvé vyjádřili i jeho bratři, které policie původně zadržela spolu s ním. „Nikdy by mě to nenapadlo. Kdybych to věděl, oznámil bych to. Bratr nebratr,“ kroutí nad bratrovým činem nevěřícně hlavou Pedro Castro. Ariela odsoudily i jeho dcery. Starší Angie prý dokonce před časem ukázal fotografii holčičky, která se po znásilnění narodila jedné z unesených žen. „Řekla jsem: 'Tati, ta vypadá jako Emily.' Emily je moje mladší sestra. A on, že to není jeho dítě, že ho má jeho přítelkyně s někým jiným,“ říká Angie Greggová.

Castrovo otcovství už přitom potvrdily testy. Vyslechl si obvinění z únosů tří žen a jejich znásilňování. Prokurátor však chce docílit toho, aby byl Castro obviněn i z vraždy kvůli několikanásobnému vynucenému potratu. V případě uznání viny v tomto bodě by mu hrozil trest smrti.