Střelba na průvod v New Orleans – 19 zraněných

New Orleans - Během pochodu ke Dni matek v americkém New Orleansu postřelili neznámí útočníci na devatenáct lidí. Tři zranění jsou podle tamních médií v kritickém stavu, lékaři museli ošetřit i dvě desetileté děti. Policie pátrá po třech podezřelých. Proč útočníci stříleli, zatím není jasné.

Průvodu ke Dni matek se účastnilo několik stovek lidí, kdo a proč v něm začal střílet, stále není jasné. Policie pátrá po třech podezřelých, ale zatím nikoho nezadržela. „Pachatele určitě najdeme, ale budeme potřebovat pomoct od veřejnosti. Byly tam stovky lidí a někdo musel něco vidět. Jakékoliv informace se nám teď budou hodit,“ vyzval obyvatelstvo ke spolupráci starosta New Orleans Mitch Landrieu.

Podle policie střely vyšly nejméně ze třech zbraní, z místa činu údajně utekli tři podezřelí. Jeden z nich byl podle svědků Afroameričan ve věku kolem 20 let. Svědek Abdul Azíz tvrdí, že stál zřejmě hned vedle jednoho ze střelců. „Všichni kolem, kromě mě, byli postřeleni. Měl jsem štěstí, že jsem vyvázl,“ řekl fotograf Azíz, který šel v době střelby na rohu ulic French Street a North Villere Street přímo v průvodu. „Viděl jsem záblesk, jenže jsem naneštěstí vůbec neviděl, jak ten střelec vypadal,“ dodal. 

Policie zveřejnila záběry z bezpečnostní kamery, na níž je zřejmě i jeden z útočníků. Úřady vypsaly odměnu 10 tisíc dolarů za informaci vedoucí k jeho dopadení.

Starosta New Orleansu Mitch Landrieu: „Tento druh incidentů nezůstane bez odezvy. Budeme opravdu velmi agresivní. Dnes tady byly stovky lidí, někdo proto musí vědět, kdo to udělal.“

Podle mluvčího policie Garryho Flota byla většina lidí zraněna jen lehce, některé škrábly odražené kulky, někteří utrpěli zranění, když se snažili z místa co nejrychleji utéct. Dva postřelení jsou nyní v péči chirurgů.

Americké úřady nemají žádné náznaky, že by se jednalo o terorismus. „Šlo zcela jistě o pouliční násilí,“ uvedla mluvčí Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Mary Beth Romigová. New Orleans ve státě Louisianě se potýká s velkou mírou kriminality, dlouhodobě patří v tomto směru mezi nejnebezpečnější města v USA.

Letos se v New Orleans střílelo i během vůbec nejslavnějšího průvodu – v únoru na začátku oslav Mardi Gras zranili útočníci čtyři lidi. Tehdy se je policii podařilo zatknout během několika dní.