Škatulata v severokorejské vládě – Kim vyměnil ministra

Pchjongjang – Vůdce KLDR Kim Čong-un od svého nástupu nařídil už třetí změnu ve vedení severokorejské armády. Dnes vyměnil ministra ozbrojených sil Kim Kjok-sika, ten byl přitom ve funkci jen od loňska. Ve vedení ozbrojených sil ho nahradí poměrně neznámý generál Čang Čong-nam. Podle analytiků si těmito změnami mladý Kim upevňuje svou moc a posiluje tak svůj vliv na armádu.

Důvod odchodu Kim Kjok-sika z resortu není známý, spekuluje se ale, že k tomu přispělo to, že v roce 2010 řídil útoky na jihokorejské cíle. Zahynulo při nich 50 Jihokorejců. Ve funkci ho nyní nahrazuje neznámý generál Čang, který řídil elitní armádní jednotky. Nový ministr má být oproti svému předchůdci asi o generaci mladší. „Zdá se, že Kim jmenoval někoho z nové generace, aby podpořil svou kontrolu nad armádou o síle 1,2 milionu členů,“ soudí jihokorejský analytik Čang Jong-sok. 

Podle expertů se ale s nástupem Čanga na pozici ministra lidových ozbrojených sil neočekává zmírnění severokorejského postoje vůči Jižní Koreji a Spojeným státům. „Je nepravděpodobné, že by byl Čang umírněný. Kdyby Kim dosadil umírněnou osobnost do funkce ministra obrany po týdnech vystupňovaného napětí, mohlo by to v KLDR vyvolat dojem, že se Severní Korea sklání před Soulem a Washingtonem,“ komentuje to jihokorejský analytik Čchong Song-čang. 

Čangovo jmenování je již třetí změnou v čele severokorejského obranného resortu od nástupu Kim Čong-una k moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila v prosinci 2011.

Rozhovor s Michalem Vodrážkou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod