Do koalice s Borisovem se zatím nikdo nežene

Sofia – Volby v Bulharsku vyhrála podle předběžných výsledků pravicová strana bývalého premiéra Bojka Borisova. Jenže necelých 31 procent mu nestačí na to, aby získal v parlamentu většinu. Socialisté jsou po sečtení téměř 100 procent hlasů s 27 procenty hlasů druzí. Sčítání už včera provázely demonstrace a potyčky s policií.

Bulharské volby přišly v už tak neklidné době. Nezaměstnanost je nejvyšší za posledních osm let a každý čtvrtý Bulhar žije pod hranicí chudoby. Svoje znechucení nad politikou dali voliči najevo i v hlasování, 53procentní volební účast je nejnižší v postkomunistické éře. 

Volby navíc provázejí protesty. Dosavadní opozice tvrdí, že se vítězná strana pokoušela volby zmanipulovat. Den před volbami policie objevila 350 tisíc nelegálních hlasovacích lístků v tiskárně Multiprint nedaleko Sofie. Ta patří Jordanu Bončevovi – místnímu zastupiteli za stranu expremiéra Bojka Borisova. 

Mezinárodní pozorovatelé dnes označili výsledky voleb za legitimní, nicméně kritizovali atmosféru předvolební kampaně a poukázali na některá „vážná porušení“ volebních předpisů. „Nebylo zastaveno prodávání hlasů,“ uvedl příklad šéf pozorovatelské mise OBSE Miklós Haraszti.    

Výsledky bulharských voleb
Zdroj: ČT24

Vítězství strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) předpovídaly už nedělní odhady výsledků. Borisov tedy sice volby vyhrál, není ale jasné, zda dokáže sestavit koalici a získat v parlamentu většinu. Záviset to bude především na dvou menších stranách - Hnutí za práva a svobody (MRF), které zastupuje turecké menšiny, a na nacionalistickém hnutí Ataka. K většině v parlamentu Borisovovi chybí asi 50 křesel.

Před čtyřmi lety dopadly volby podobně, ale nacionalisté umožnili odchodem ze sněmovny vznik pravicové vlády. Tentokrát dalo hnutí Ataka najevo, že se k tomu nechystají. A podle analytiků není ani příliš pravděpodobné, že by Borisov přesvědčil i Hnutí za práva a svobody. 

Veselin Vačkov, regionální ředitel vydavatelství MAFRA:

„Je to klasické Pyrrhovo vítězství. Strana Bojka Borisova sice vyhrála, ale v tuto chvíli nemá s kým sestavit vládu.“

Podle Veselina Vačkova by byla pro Borisova možnost případně vládnout s přeběhlíky, protože podle něj nacionalistická strana není tak jednotná a nový premiér by mohl u některých jedinců uspět.

Bojko Borisov vládl v Bulharsku až do začátku letošního roku, kdy neustál demonstrace proti vysokým životním nákladům a cenám elektřiny. Hněv lidí tehdy směřoval i proti české společnosti ČEZ a Energo-Pro.