Umarovova pravá ruka u soudu – Magasovi hrozí doživotí

Rostov na Donu – V Rusku začal soud s Alim Tazijevem, někdejší pravou rukou šéfa severokavkazských teroristů Doku Umarova. Tazijev je obviněn z vražd, terorismu, loupežných přepadení, nezákonného držení zbraní, pokusu o převrat a z dalších deseti trestných činů. Hrozí mu za to doživotí.

Už čtyřikrát měl být podle ruských úřadů Tazijev mrtvý. Čtyřikrát ale ruské úřady musely takovou zprávu dementovat. Tazijev si získal pověst nepolapitelného bojovníka. Jeho oddíly mají údajně na svědomí životy desítek ruských policistů a vojáků. Policii dlouho unikal - až do roku 2010, kdy ho konečně dopadla v ingušském městě Malgobeku. 

Čtyřicetiletý Inguš Alim Tazijev, známý pod přezdívkou Magas, se teď po třech letech dostal k soudu, kde se zodpovídá hned z několika zločinů. Obžaloba ho viní z únosu autobusu v jihoruském Něvinnomyssku v roce 2007, při kterém zahynuli tři lidé. Na svědomí má mít podle obžaloby i bombový útok na policejní služebnu v Ingušsku ze srpna 2009. Tehdy tady zemřelo 21 lidí. Magas měl údajně zorganizovat i atentát na ingušského prezidenta Junus-Beka Jevkurova, při němž v roce 2009 zahynuli dva členové prezidentovy ochranky. 

Tazijev veškerá obvinění odmítá, podle zpravodaje ČT Miroslava Karase se u soudu přiznal pouze k nedovolenému držení zbraně.

Rozhovor se zpravodajem ČT Miroslavem Karasem (zdroj: ČT24)

Po dopadení v roce 2010 nicméně začal Tazijev s vyšetřovateli spolupracovat, při výslechu prý udal několik svých spolubojovníků a prozradil vyšetřovatelům místa výcvikových táborů a velkých skladů zbraní. Ty pak ruská armáda leteckými údery zlikvidovala. 

V procesu má vypovídat kolem 400 svědků a 600 poškozených. Soud doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Justiční palác v Rostově obsadili ostřelovači a soudní síň střeží stráž posílená o speciální policejní jednotku OMON.

Vydáno pod