Vyšetřování vraždy Ščerbaně nakrátko pozastaveno

Kyjev – Vyšetřování vraždy ukrajinského podnikatele Ščerbaně bylo jen pozastaveno kvůli žádostem o právní pomoc v ČR a USA. Dnes bylo opět obnoveno. Právník vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové Serhij Vlasenko přitom tvrdil, že ukrajinská prokuratura koncem dubna vyšetřování úplně zastavila. Z vraždy měli být podle prokuratury podezřelí právě Tymošenková spolu s bývalým ukrajinským premiérem Pavlem Lazarenkem.

„Je to jen potvrzení toho, co obhajoba celou dobu tvrdí - žádná kauza Ščerbaň neexistuje,“ prohlásil dnes Vlasenko, který tvrdí, že prokuratura vyšetřování zastavila. „Mýdlová bublina, kterou dva roky přiživovali, teď praskla,“ prohlásil na tiskové konferenci Vlasenko. „Dva roky nám tvrdili, že mají jednoznačné důkazy o čísi účasti na těchto tragických událostech. Nyní je vidět, že žádná kauza Ščerbaň není,“ dodal obhájce.

Jenže prokuratura tvrdí, že vyšetřování bylo na konci dubna jen pozastaveno. Prokurátoři adresovali do České republiky a Spojených států žádost o právní pomoc. „Protože odpověď na takovou žádost trvá poměrně dlouho, musí prokuratura v souladu se zákonem pozastavit vyšetřování do doby, než mezinárodní právní procesy proběhnou,“ uvádí se v prohlášení. Ukrajinské úřady žádají Česko, aby byl vyslechnut manžel ukrajinské expremiérky Oleksandr Tymošenko, který v Česku loni dostal azyl. V USA by pak měl být vyslechnut expremiér Lazarenko. Poté, co prokuratura potvrdila pozastavení kauzy, následně oznámila, že vyšetřování bylo dnes obnoveno. 

Miliardáře Ščerbaně, poslance a šéfa vlivné ukrajinské finanční skupiny, vrah zastřelil i s jeho manželkou na letišti v Doněcku v roce 1996. Prokuratura přitom ještě v lednu ujišťovala, že má dostatek důkazů k tvrzení, že si vraždu objednali Tymošenková a Lazarenko. Expremiérka už obdržela písemné vyrozumění, že je v kauze jednou z podezřelých a že jí hrozí doživotí. Za zabití Ščerbaně prý vrazi dostali téměř tři miliony dolarů. 

Tymošenková si nyní odpykává sedmiletý trest vězení za to, že podepsala údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu. Kromě toho čelí i dalším soudním procesům. Obviněna je i z defraudace a daňových úniků při řízení společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU). Veškerá obvinění expremiérka odmítá a označuje je za politický útok režimu.

Vydáno pod