Vyhozený ruský vicepremiér prý ze státního rozpočtu financoval opozici

Moskva – Sympatie vůči opozici a podezření z jejího tajného financování byly prý skutečnými důvody odchodu ruského vicepremiéra Vladislava Surkova z funkce. Naznačil to ruský list Vědomosti, který tak zpochybnil oficiální verzi, podle níž někdejší šedá eminence Kremlu minulou středu sama požádala o uvolnění z funkce, protože prezident Vladimir Putin údajně nebyl spokojen se způsobem, jakým Surkov plní jeho pokyny.

Vědomosti s odvoláním na osoby ze Surkovova okolí uvádějí, že někdejší hlavní Putinův politický stratég považoval mnohé prezidentovy příkazy za nerealizovatelné a z postu vicepremiéra prý odešel proto, že nechtěl sloužit jako „fackovací panák“. Kremlu prý ale hlavně byla trnem v oku podpora, kterou Surkov údajně poskytoval aktivistům protiputinovské opozice.

Zneuznaný vicepremiér měl mimo jiné na starosti financování vědeckého a výzkumného projektu Skolkovo, který má být ruskou variantou kalifornského Silicon Valley. Surkov podle Vědomostí povolal k přednáškám ve Skolkovu poslance Ilju Ponomarjova, který je jedním z hlavních kritiků Kremlu. Za cyklus přednášek mu prý zaplatil horentní sumu 750 000 dolarů (15 milionů korun), což v úřadu prezidenta vyvolalo pobouření a podezření ze skryté podpory opozice. Surkov navíc údajně prohlásil, že na protiputinovských protestech na moskevském Blatném náměstí se scházejí „ti nejlepší lidé“.

O podezření, že Surkov prostřednictvím skolkovského projektu tajně financoval opoziční akce, se zmiňuje i další vlivný ruský list Nězavisimaja gazeta. Dokonce napsal, že ruští vyšetřovatelé už v této kauze sbírají důkazy. „Hněv prvního muže ve státě (Putina) vyvolal fakt, že zatímco se prezident s pomocí silových struktur snaží opozici všemi silami potlačit, jeho stoupenec, který s ním spolupracoval deset let, tutéž samou opozici financuje - a ještě ze státního rozpočtu,“ cituje Nězavisimaja gazeta kremelský zdroj. Do věci se prý vložily i ruské tajné služby.