Asi vůči Sýrii přitvrdíme, připustil Cameron před schůzkou s Obamou

Washington - David Cameron před jednáním s americkým prezidentem Barackem Obamou nevyloučil tvrdší postup vůči Sýrii, jelikož prý sílí důkazy, že tato země použila chemické zbraně. Tyto důkazy ale britský ministerský předseda neupřesnil. Podle syrské exilové opozice přesáhl už počet obětí dvouletého konfliktu 80 tisíc, dalších pět milionů lidí je na útěku. Po setkání s Obamou Cameron uvedl, že se Británie dosud nerozhodla, zda bude vyzbrojovat syrskou opozici.

„Samozřejmě nevylučujeme možnost přitvrdit postup (proti Sýrii) v reakci na situaci v terénu. Důkazy sílí, prostor pro pochybování se zmenšuje. Myslím, že je to velmi vážné,“ řekl na cestě do Bílého domu Cameron. Již v dubnu uvedl, že použití chemických zbraní Sýrií by ospravedlnilo i případnou intervenci. „Nikdo z nás nemá zájem na tom, aby bylo ztraceno více životů, abychom přihlíželi používání chemických zbraní nebo viděli další expanzi násilí extrémistů,“ uvedl.

Americký prezident zdůraznil, že je potřeba počkat na výsledky vyšetřování. „Budeme pokračovat ve vyhodnocování faktů kolem použití chemických zbraní v Sýrii a tato fakta nám pomohou směřovat naše další kroky,“ řekl Obama na společné tiskové konferenci. Svým vyjádřením podle komentářů zmírnil předchozí Cameronovu „bojovnost“.

Obama také ujistil, že USA a Británie společně dále udržují tlak na syrského prezidenta Bašára Asada a pomáhají opozici. USA odmítají poskytovat zbraně syrským rebelům z obavy, že se tyto zbraně mohou dostat do rukou islámských radikálů.

Oba podpořili vytvoření přechodné syrské vlády. Obama přitom zdůraznil význam Ruska. „Rusko jako mezinárodní velmoc má zájem a současně povinnost se pokusit vyřešit tento problém způsobem, který bude uspokojivý pro všechny,“ uvedl Obama na adresu Moskvy, která udržuje dlouhodobě úzké vztahy s Asadovým režimem.

USA a Rusko se minulý týden dohodly, že uspořádají mezinárodní konferenci, která by přivedla k jednacímu stolu představitele současného režimu a opozice. Nebyl zatím stanoven termín. Podle agentury AP je jisté, že konference se zaměří na vytvoření přechodné vlády.

Obama koncem dubna prohlásil, že v Sýrii byly podle Spojených států použity chemické zbraně, ale neví se zatím, kdo tak učinil. Zopakoval, že nasazení chemických zbraní znamená „obrat“ v přístupu k řešení syrské krize. Neupřesnil ale tehdy, co konkrétního navrhne, pokud se najdou odpovědi na otázky, kdo, kde a jak tyto zbraně v Sýrii použil.