Nečas v Polsku: Nabídka letadel, kvalita jídla a úsměvy

Varšava - Česká republika se zúčastní polského tendru na výcvikové letouny. Jak během návštěvy ve Varšavě uvedl premiér Petr Nečas, země je připravena nabídnout podzvukové stroje L-159 včetně těch, které teď vlastní česká armáda. Se svým polským protějškem Donaldem Tuskem hovořil Nečas také o větší spolupráci v oblasti hospodářství, energetiky i obrany a oba se shodli i na využívání podobných postupů při kontrolách kvality potravin. Český premiér se snažil především zlepšit momentálně poněkud chladné česko-polské vztahy.

"Tento projekt (nabídka letounů L-159) má plnou podporu české vlády, jsme připraveni poskytnout případně pro výcvik i letadla, která má ve svém vlastnictví armáda České republiky, včetně zpracování příslušných výcvikových programů," řekl Nečas. Podle něj se jedná o komplexní nabídku, kterou dnes česká delegace, ve které byli i ministři obrany, dopravy, zemědělství a místního rozvoje, Polsku předložila. Podle Nečase delegace hovořily také o další možné spolupráci v oblasti obrany, český premiér zmínil i možnou nabídku mobilního protiletadlového radiolokátoru.

Podle dostupných informací zástupci Aera i českého státu jednali v posledních letech o prodeji L-159 v celé řadě zemí, avšak bez úspěchu. Blízko kontraktu byla firma v roce 2003 v Indii, kde se L-159 dostala do užšího výběru, avšak Indie dala nakonec přednost britským strojům Hawk. Další jednání se uskutečnila například v Keni, Egyptě, Indonésii, Izraeli, Nigérii, Filipínách nebo Bolívii. Z evropských zemí se o L-159 zajímalo Slovensko, Polsko, Řecko či Maďarsko. Loni české ministerstvo obrany oznámilo, že Irák má zájem o koupi 28 výcvikových bitevníků L-159 za přibližně 19,2 miliardy korun. Smlouva však dosud nebyla definitivně uzavřena. Minulý měsíc podle premiéra Nečase během jeho návštěvy v Afghánistánu projevil o české podzvukové bitevníky L-159 zájem tamní prezident Hamíd Karzáí.

Za českou stranu se dnešního mezivládního jednání zúčastnili ministr obrany Vlastimil Picek, ministr dopravy Zbyněk Stanjura, ministr zemědělství Petr Bendl a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Společné zasedání obou kabinetů mělo podtrhnout nadstandardní sousedství a premiéři po společném zasedání nešetřili superlativy.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Nečas po jednání s Tuskem zdůraznil vysokou kvalitu vztahů mezi oběma zeměmi. Připomněl, že pro ČR je Polsko třetím nejdůležitějším zahraničním obchodním partnerem, polské společnosti v Česku výrazně investují a obě země mají společné zájmy například v Evropské unii.

Kvalita potravin z Polska a ČR bude hodnocena podobným způsobem

Tusk a Nečas se při jednání ve Varšavě shodli také na tom, že české i polské inspekční orgány začnou využívat podobné postupy při kontrolách kvality potravin. Tusk před novináři zdůraznil potřebu v této otázce zlepšit vzájemnou komunikaci. Obě země se v poslední době přely zejména kvůli kvalitě polských potravin dovážených do ČR. Podle české Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou některé polské potraviny nevyhovující, polská strana se domnívá, že jde o snahu vytlačit polské produkty z českého trhu.

Oba ministerští předsedové hovořili také o propojování dopravní a energetické infrastruktury. Nečas před novináři uvedl, že Praha podporuje propojení plynovodů s Polskem a s Rakouskem. Česko a Polsko doposud spojuje jediný společný plynovod Stork, nový produktovod by pak v letech 2016-2017 měl značně rozšířit nynější přepravní kapacity. V průběhu roku 2015 by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu plynovod Mozart.

Tusk v této souvislosti uvedl, že na varšavském zasedání zemí Visegrádské skupiny (V4) ve Varšavě očekává podpis dohody o harmonogramu k vytvoření společného trhu s plynem. Kromě Česka a Polska tvoří V4 Slovensko s Maďarskem.