První život Angely M. – Proč Němci neznají svou kancléřku?

Berlín – Znají Němci vůbec svou kancléřku? Její život za časů NDR, její mládí, období studií a působení co by fyzičky na Akademii věd je stále v mlze. Ale proč tomu tak je i po dvaceti letech od sjednocení Německa? ptají se autoři nové knihy, která má vnést světlo právě na období, kdy ještě Merkelová ani zdaleka nebyla jedním z lídrů Evropy.

Kniha dvou redaktorů deníků Die Welt a Bild poodhaluje dosud neznámé události a souvislosti ze života Angely Merkelové. Ta se prý velmi angažovala v dobách komunistické NDR, kdy byla členkou mládežnické organizace FDJ. V organizaci podle knihy působila jako tajemnice pro ideologii a propagandu. Merkelová zatím na podobná obvinění reagovala klidně a odmítala je s tím, že se starala pouze o kulturní akce.

Podle publikace se Merkelová jako vědecká pracovnice Institutu fyzikální chemie východoberlínské Akademie věd ještě v roce 1989 hlásila k reformnímu komunismu a přestavbě Michaila Gorbačova.

Autoři čerpali z rozhovorů s pamětníky a využili i nově objevené dokumenty, podle kterých se obraz kancléřčiných prvních 35 let života úplně neshoduje s tím, který sama médiím poskytuje. Nebyla vědkyní, která by se nezajímala o politiku. A její srdce rozhodně netlouklo pro znovusjednocení Německa. Naopak. V rámci komunistických států se řadila k elitě vědců sovětského ražení a byla stoupenkyní demokratického socialismu.

Politické ambice Merkelové se objevily až po změně režimu. Kniha První život Angely M. se zabývá i raketovým startem její politické kariéry, za kterou prý stojí mocní podporovatelé spojení se Stasi. Během několika měsíců se stala z naprosto neznámé aktivistky ministryní ve vládě Helmuta Kohla. Jejímu vzestupu pomohl Wolfgang Schnur a poslední východoněmecký premiér Lothar de Maiziere. Oba byli přitom vedeni jako neoficiální spolupracovníci Stasi.

Autoři knihy požádali kancléřku o osobní rozhovor kvůli novým poznatkům. Merkelová to odmítla. Podle její mluvčí jí to nedovoluje časová zaneprázdněnost.

Angela Merkelová vyrůstala v braniborském Templinu v bývalé NDR. Po studiu fyziky v Lipsku pracovala v institutu fyzikální chemie ve východoberlínské akademii věd. Třikrát pobývala na stážích v bývalé Československé akademii věd a údajně se dokázala domluvit česky. Jako čtrnáctiletá prožila v tehdejším Československu také část léta roku 1968, pobývala v Peci pod Sněžkou v Krkonoších a podle svých slov se i ona poddala nadějím na změnu poměrů v komunistickém bloku. Svou strmou politickou kariéru zahájila Merkelová v roce 1990 vstupem do Křesťanskodemokratické unie (CDU). Kancléřkou je od roku 2005. V roce 1998 se provdala za profesora chemie Joachima Sauera.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)