Vítěz bulharských voleb by mohl skončit i v opozici

Sofia – Vítězství ve volbách nemusí pro expremiéra Bojka Borisova znamenat, že by sestavoval vládu. Povolební matematika totiž podle analytiků přibližuje zemi politickému patu. Sestavit příští vládu se chtějí pokusit i ve volbách druzí socialisté, kteří usilují o podporu dvou menších parlamentních stran. V Sofii to prohlásila členka vedení Bulharské socialistické strany Kornelia Ninovová.

Vítěz voleb, pravicová Strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), by nakonec mohla skončit dokonce v opozici. Bulharští socialisté totiž chtějí přesvědčit dvě další menší parlamentní strany, aby s nimi šly do vlády. Potvrdila to členka vedení Bulharské socialistické strany (BSP) Kornelia Ninovová.

Strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova získala ve volbách 31 procent hlasů, což jí podle bulharského tisku zřejmě vynese 98 z 240 parlamentních křesel. Druzí socialisté mají šanci na zisk 86 mandátů. O zbylá poslanecká místa se rozdělí Hnutí za práva a svobody (DPS) - 33 křesel, jež zastupuje tureckou menšinu, a nacionalisté ze strany Ataka - 23 křesel. A právě o podporu těchto dvou hnutí se teď zřejmě socialisté se stranou Borisova poperou.

Zatímco spolupráce BSP s DPS vypadá celkem nadějně, Ninovová řekla, že socialisté teď jednají s nacionalisty o „společném vládním programu“ a snaží se je přesvědčit, že některé jejich programové cíle jsou přehnané. Ataka žádá razantní zvýšení platů ve státní sféře, vystupuje také proti zahraničním investorům v zemi. 

Údaje o rozdělení křesel volební komise ještě nepotvrdila, ale jsou-li informace médií přesné, pak socialisté k sestavení vlády stranu Ataka potřebují - pokud by je podpořila jen turecká DPS, na většinu by těsně nedosáhli. Pokud by se BSP podařilo oba koaliční partnery získat, stal by se jedinou opoziční parlamentní stranou pravicový GERB, který před volbami v Bulharsku vládl a nedělní hlasování vyhrál.

GERB by naopak s podporou strany Ataka těsnou většinu získal, ale nacionalisté zatím spojenectví s Bojkovovou stranou vylučují. O velké koalici, tedy o spojení strany GERB a socialistů, prý v Bulharsku nikdo neuvažuje.