„Přísahám Bohu, že sníme vaše srdce,“ říká na videu syrský rebel. A také to udělá

Damašek – Video, na němž muž hlásící se k syrské opozici vyřízl z těla protivníka srdce a před kamerou se do něj zakousl, je k vidění na serveru LiveLeak. „Přísahám Bohu, že sníme vaše srdce, Bašárovi vojáci, vy psi,“ říká muž na záběrech. Video na internet podle televizní stanice CNN umístila v pondělí skupina loajální syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, podle níž jsou záběry „zločinem přesahujícím veškeré meze“. Syrská opozice video neschvaluje.

Podle organizace Human Rights Watch pochází video nejspíš od členů opoziční syrské rebelské brigády Omara al-Farúka, ke které se hlasí na 20 tisíc bojovníků. Na záběrech má být zachycen vůdce brigády Abu Sakkar.

Jestli je tato skupina součástí Syrské svobodné armády, není jasné, oficiální představitelé syrské opozice se ale proti podobnému chování ostře postavili. „Syrská opoziční koalice tento čin zásadně odsuzuje, potvrdí-li se, že se stal. Odporuje morálce Syřanů, stejně jako hodnotám a principům povstalecké Syrské svobodné armády (FSA). Tato armáda bojuje a nadále bude bojovat za čest každého Syřana, který usiluje o svobodu,“ uvedla koalice.

Proti Asadovi stojí nepřehledný mix politických a náboženských zájmů. Výrazněji z něj vystupuje Národní syrská koalice, která má mezinárodní uznání. Zmatku s pomocí peněz a dodávek zbraní ale úspěšně využívají hlavně islámští radikálové.

Stanice CNN nemůže původ videa ověřit, ale hovořila s jedním z místních povstalců Tárikem Saídem, který tvrdil, že muže zachyceného na videu zná: „Je to ojedinělý případ. Nezastupuje syrskou opozici, ale jen sám sebe. Zabili mu dva bratry, zatkli matku i otce, zbytek rodiny utekl z domova.“

Případ se údajně stal před více než čtrnácti dny po bitvě ve čtvrti Bábá Amr na západě města Homs. Muž na záběrech také říká: „Hrdinové z Bábá Amru vojákům vyřežou srdce, aby je snědli.“

Video ze Sýrie, na němž muž pojídá srdce člověka
Zdroj: ČT24/metatube.com

Homs byl dějištěm tvrdých bojů loni, letos se tam ale bojuje znovu. Loni v dubnu povstalci našli v nemocnici, v níž bojovali vojáci, těla 78 lidí umučených k smrti. Vláda ale opakuje, že vojáci na civilisty neútočí, jejich cílem jsou prý jen teroristické gangy. Těmito slovy přitom označuje opozici.

USA kvůli videu kontaktovaly vedení ozbrojených jednotek syrských rebelů. „Toto video nás naplňuje hrůzou a řekli jsme jasně, že všechny strany konfliktu musejí respektovat mezinárodní humanitární právo,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Patrick Ventrell. Rebelové jej prý ujistili, že podobné chování je cizí velké většině ozbrojené opozice.