Mayská pyramida vydržela 2300 let, teď ji ignoranti zpracovali na štěrk

Belize – Jedna z nejcennějších chráněných památek v Belize skončila jako štěrk. Dva tisíce tři sta let starou mayskou pyramidu Nohmul nedaleko hranic s Mexikem zbourala buldozerem jedna stavební firma a rozdrcené kamení použila při stavbě silnice. Místní policie už zahájila vyšetřování.

Šéf Archeologického ústavu v Belize Jaime Awe v pondělí řekl, že na zničení komplexu Nohmul v severní části státu se přišlo minulý týden. „Nemůžu uvěřit ignoranci a necitlivosti, s níž byli schopni tohle použít pro vysypání silničního podloží. Je to jako rána mezi oči,“ řekl Awe.

Pyramida Nohmul ležela uprostřed soukromého třtinového pole a neměla ploché kamenné stěny, které jsou běžně k vidění u rekonstruovaných nebo lépe zachovaných pyramid. Awe je ale přesvědčený, že stavebníci si nemohli zhruba 30 metrů vysokou stavbu splést s přírodním kopcem, protože tyto ruiny jsou dobře známou dominantou jinak rovinaté krajiny. „Ti chlapi věděli, že ničí dávnou stavbu. Byli jen zatraceně líní,“ prohlásil.

Belizská policie už zahájila vyšetřování a nevylučuje, že padnou nějaká obvinění. Komplex Nohmul sice stál na soukromém pozemku, ale místní zákony chrání všechny památky z předhispánského období.

Vydáno pod