OSN: KLDR navzdory sankcím dál vyvíjí jaderný arzenál

New York - Finanční sankce, zbrojní embargo a další mezinárodní obchodní omezení vůči Severní Koreji nezastavily severokorejský program na vývoj jaderných zbraní. Tento program se ale v důsledku sankcí podle OSN výrazně zpomalil. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na důvěrnou zprávu expertů OSN.

Především finanční sankce a zákaz obchodu se zbraněmi významně narušily financování vývoje jaderného arzenálu a balistických raket v KLDR a vedly k jeho zpomalení, uvádí podle Reuters zpráva o 52 stranách.

Odborníci na KLDR v dokumentu také navrhují příslušnému výboru OSN, aby se ještě prosadily sankce proti třem severokorejským společnostem a devíti Severokorejcům. Sankce požadují také proti jednomu Kazachovi a dvěma Ukrajincům. Všichni tři jsou podle autorů zprávy zapleteni do pašování zbraní. Návrhem se podle Reuters bude zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Severní Korea provedla v únoru svůj třetí jaderný test, za což ji Rada bezpečnosti OSN potrestala zpřísněnými sankcemi. KLDR poté takřka denně zasypávala hrozbami své nepřátele, především Jižní Koreji a USA. Hrozila i tím, že je zničí jaderným útokem. Potřebnou technologii k něčemu takovému ale podle západních expertů Pchjongjang zatím nemá.