Blíží se cyklon Mahasen, Bangladéšané a Barmánci prchají

Dháka/Rangún - Barmské úřady evakuovaly 166 tisíc lidí před blížícím se cyklonem Mahasen. Své prozatímní domovy museli opustit hlavně uprchlíci v táborech, které leží v záplavových oblastech. OSN už minulý týden varovala, že pokud evakuace neproběhne, hrozí humanitární katastrofa. Evakuaci statisíců obyvatel před cyklonem nařídil i Bangladéš. Mahasen si už na Srí Lance vyžádal sedm životů a téměř 4 000 dalších lidí vyhnal z domovů.

Cyklon se nyní pohybuje na sever nad Bengálským zálivem a pevninu by měl zasáhnout ze čtvrtka na pátek severně od bangladéšského Čitágáonu. Rybářské lodi a další malá plavidla už nyní nemají vyplouvat na volné moře a mohou se zdržovat jen poblíž pobřeží.

Podle OSN cyklon sice zeslábl, ale stále ohrožuje více než osm milionů lidí žijících na pobřeží Bangladéše, Barmy a Indie. Obavy panují především z dopadu na západní část Barmy, kde by deště provázející bouři mohly zaplavit nízko položené tábory pro uprchlíky. V nich žijí desítky tisíc Rohingů, kteří uprchli před etnicky motivovaným násilím v Arakanském státě na západě Barmy. Panují obavy, že nedůvěřiví Rohingové nebudou chtít příkaz k evakuaci uposlechnout. Země se přitom stále vzpamatovává z cyklonu Nargis, který v roce 2008 zabil přes 134 tisíc lidí a dva a půl milionu dalších připravil o domov.