Popocatépetl dělá čest svému jménu, Mexičané zachovávají pověstný klid

Santiago Xalitzintla (Mexiko) - Mexické úřady se chystají na případnou evakuaci kvůli zvýšené aktivitě sopky Popocatépetl, která by se dotkla zhruba 11 tisíc lidí. Sopka včera vypustila páru až do výšky tří kilometrů, k její blízkosti už dorazily stovky vojáků. Popocatépetl, jemuž místní obyvatelé připisují mimo jiné kouzelnou schopnost přivolat déšť, je aktivní od roku 1994. K poslední rozsáhlé erupci tu došlo před třinácti lety.

Místní obyvatelé jsou ale na svého majestátního souseda zvyklí a nijak zvlášť si jeho nové aktivity nevšímají. Někteří už nicméně mají nachystané všechny důležité dokumenty jako rodné listy a doklady k domu pro případ, že by museli během chvíle své domovy opustit.

Popocatépetl, což v jazyce Aztéků znamená „kouřící hora“, v úterý vychrlil další páru, plyny a popel, které vystoupaly až do výšky tří kilometrů nad kráter. V posledních dnech také sopka, která měří 5452 metrů a leží asi 55 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Mexika, vychrlila roztavené kameny a minulý týden pokryla popelem několik měst včetně stejnojmenné metropole státu Puebla.

Úřady zvýšily pohotovost na pátý ze sedmistupňové škály, což znamená omezení přístupu do oblasti v okruhu 12 kilometrů kolem sopky a přípravu evakuačních tras.

V okruhu 50 kilometrů kolem sopky žije zhruba 4,5 milionu lidí. Popocatépetl zažil poslední velkou erupci v roce 2000, kdy se z okolních měst musely evakuovat tisíce lidí. V květnu 2012, kdy si sopečný popel vynutil uzavření letiště v Pueblu, už příkazy k evakuaci uposlechla jen hrstka lidí.