Východní pobřeží USA za pár dnů zasypou roje cikád

Washington - USA čeká v nejbližších dnech invaze milionů cikád, které se začínají hromadně líhnout po sedmnáctiletém čekání pod zemí v podobě larvy. První už se objevili v Severní Karolíně a New Jersey, skutečná kalamita ale začne ve chvíli, kdy průměrná teplota půdy dosáhne 17 stupňů Celsia. Pak mohou na každém čtverečním metru být roje cikád čítající až dva tisíce jedinců.

Cikády se běžně vyskytují po celém světě, ale cyklický fenomén jejich líhnutí je známý jen ze Spojených států. Každých 17 let tyto „periodické cikády“ dospějí, spáří se, nakladou vajíčka a uhynou, to vše za doprovodu ohlušujícího cikádího koncertu. Jejich potomci, kteří se z vajíček vylíhnou, se zavrtají do země do hloubky 20 centimetrů, kde se živí mízou z kořenů, než o mnoho let později přijde jejich velký den na slunci.

Jejich líhně či snůšky, kterých je celkem 15 a jsou označeny římskými číslicemi, mají povětšinou sedmnáctiletý cyklus, ale tři mají jen třináctiletý cyklus a navzájem se překrývají, což znamená, že téměř každý rok se některá snůška vylíhne. Ne všechny jsou ale stejné - a nynější Líheň II je opravdu velká.

Cikády dlouhé dva až tři centimetry jsou černé, mají červené oči a průsvitná křídla s oranžovými žilkami. Nekoušou a jedinou hrozbu představují pro mladé stromky, z nichž odsávají mízu. Naopak pro ně je hrozbou prakticky cokoli od ptáků přes malé savce včetně myší až po psy.