Lékaři se v případě malé Indky pokoušejí o zázrak

Dillí - Lékaři v soukromé nemocnici nedaleko indické metropole Dillí operovali osmnáctiměsíční děvčátko trpící hydrocefalem. Kvůli nahromadění mozkomíšního moku v dutinách mozku se holčičce zdvojnásobila velikost hlavy. Případ Rúny Bégamové vyvolal v zemi ohromnou vlnu solidarity.

Rúna Bégamová se narodila s neurologickou poruchou, která se projevuje zrychleným růstem hlavy. V případě děvčátka obvod hlavy dosáhl neuvěřitelných 94 centimetrů, což je téměř dvojnásobek běžné velikosti hlavy dítěte jejího věku. Holčička nedokázala kvůli velké hlavě sedět ani lézt po čtyřech. Byla odkázána na lůžko. Zasažen byl i její zrak, jelikož nemohla pohybovat očními víčky.

„Operace proběhla dokonale, mnohem lépe, než se očekávalo,“ řekl neurochirurg Sandíp Vaišja. „Je to úspěch, ale je příliš brzy na to říci, jaká bude kvalita jejího budoucího života,“ dodal. Původně jí lékaři předpovídali jen dva měsíce života.

„Svaly na krku nemá plně vyvinuté. Bude potřebovat lepší výživu a intenzivní rehabilitaci, aby zesílila,“ upozornil Vaišja, podle nějž hmotnost tekutiny, která se dívce nahromadila v hlavě, představovala polovinu její celkové váhy. Lékaři z tohoto důvodu část tekutiny nejprve odvedli do plastického sáčku, a když se obvod Rúniny hlavy zmenšil asi na 60 centimetrů, začali mozkomíšní mok pomocí cévky odvádět do dutiny břišní.

  • Indická dívka trpící hydrocefalem zdroj: YouTube
  • Indická dívka trpící hydrocefalem zdroj: YouTube

Na případ dívky z velmi chudé rodiny žijící v severoindickém státě Tripura upozornili novináři. Rúnin otec Abdur Rahmán je negramotný osmnáctiletý dělník, který vydělává 150 rupií (55 korun) denně v dílně na výrobu cihel. Nemocnice nedaleko Dillí nabídla, že dívku bezplatně ošetří. K zákroku lékaři přistoupili ve chvíli, kdy se stav nemocné rychle zhoršoval. Holčička špatně přijímala potravu, často zvracela a trpěla bolestmi.

Norští studenti Jonas Borchgrevink a Nathalie Krantzová uspořádali na internetu sbírku, v níž se jim podařilo nashromáždit 52 000 dolarů na financování pooperační péče a na pomoc rodině.

Vydáno pod