Nemáte na dluhy? Dejte nám jezero! vyzval Žirinovskij Kyrgyzstán

Biškek – „Biškek byl dřív malá vesnička s dobytkem, ovcemi a velbloudy. Zvykli si, že za sovětské éry Moskva jen dávala. Teď si myslí, že v nových poměrech to bude pokračovat.“ Kvůli těmto výrokům se dnes oficiálně ve středoasijském Kyrgyzstánu stal nežádoucí osobou šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij, který také navrhl zabavit zemi jezero Issyk-Kul jako kompenzaci dluhu vůči Moskvě.

Pobouření kyrgyzských poslanců vyvolal nedávný Žirinovského příspěvek do rozpravy ve Státní dumě, která se zabývala návrhem na odepsání kyrgyzského dluhu. Odpustit dlužnou sumu ve výši půl miliardy dolarů slíbil loni v září Biškeku ruský prezident Vladimir Putin. Žirinovskij je ale zásadně proti. „Ať nám za to dají Issyk-Kul, je to skvělé místo, mnohem lepší než Černé moře,“ navrhl. Horské jezero Issyk-Kul je po Kaspickém moři druhým největším solným jezerem na světě a díky rozmanitosti své fauny a flóry je pýchou celého Kyrgyzstánu. Rozhodnutí zakazující Žirinovskému vstup do Kyrgyzstánu bylo v tamním parlamentu schváleno jednomyslně.

Žirinovskij, známý svým agresivním, podle kritiků neomaleným slovníkem, vyvolal nedávno nelibost i v sousedním Tádžikistánu, když tamnímu režimu vyčetl, že požaduje na Moskvě příliš velký poplatek za pronájem vojenské základny. Afghánští extremisté podle Žirinovského bez ruské vojenské pomoci „zašlapou Tádžikistán do země“ a prezidenta Imomaliho Rachmona v centru Dušanbe „pověsí na sloup“. Tádžikistán na Žirinovského výroky reagoval protestní nótou.

Rusko má v Kyrgyzstánu čtyři vojenské základny, z toho jednu přímo na jezeře Issyk-Kul. V Tádžikistánu je umístěna celá ruská divize.

Vydáno pod