Lenin je zpět. A v plném lesku čeká na turisty

Moskva – Ruská metropole znovu otevřela mauzoleum s tělem bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina. To bylo uzavřené od prosince minulého roku kvůli generální rekonstrukci. Objekt byl po osmdesáti letech své existence v dezolátním stavu. Už dnes se přišli na Leninovy ostatky podívat místní i zahraniční turisti.

Mauzoleum v Moskvě zakryl na téměř pět měsíců stan. Odstraňovaly se pod ním všechny závady na budově - nakloněné stěny, uvolněný nápis LENIN i místa, kam zatékala voda.

Teď už je mauzoleum v pořádku a na svém místě je nadále i tělo někdejšího bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina. I když o pravosti balzamované mumie panují stále pochybnosti. „Podle toho, co jsem četla, vlastně nevím, jestli je to vážně Lenin, nebo jen vosková figurína. Takže spíš myslím, že to druhé, protože jak by mohli tělo udržet v takovém stavu celé roky? Ale možná to byl přece jen on,“ váhá americká turistka.

Ihned po otevření dorazili na místo do centra Moskvy první návštěvníci – byli mezi nimi zahraniční turisti, místní i školáci na exkurzi. „Bylo to trochu strašidelné. Ale když jsem uviděla Lenina, přestala jsem se nakonec bát. Už je mrtvý a jako duch nás strašit nebude,“ myslí si ruská školačka Máša.

Lenin je zpět. A v plném lesku čeká na turisty (zdroj: ČT24)

Pohřbít? Nepohřbít?

Znovu se také mezi veřejností otevřela otázka jeho možného pohřbení. Už před dvěma lety se více než 200 tisíc lidí vyjádřilo pro to, aby Leninovy ostatky putovaly do Petrohradu. Tam má hrob jeho matka. Ruská duma ale zatím žádné kroky nepodnikla a i současný prezident Vladimir Putin je proti.

Vladimir Iljič Lenin zemřel v roce 1924 a od té doby jsou jeho nabalzamované ostatky vystavené. Nejprve v dřevěném mauzoleu, později v kamenné budově. Tělo opustilo místo jen krátce za druhé světové války. Kvůli obavám z německých náletů ho Moskva nechala odvézt.