Mahasen minul Barmu a zeslábl na bouři; zabil 18 lidí

Dháka - Cyklon Mahasen zasáhl pobřežní oblasti Bangladéše, kde si vynutil evakuaci více než milionu obyvatel. Živel, který se přehnal přes Srí Lanku, si v Asii vyžádal nejméně 18 obětí; nad pevninou ale značně ztratil na síle a nezpůsobil takovou zkázu, jaké se úřady obávaly. Meteorologové ho později přehodnotili na tropickou bouři. Barmě se Mahasen v podstatě vyhnul a směřuje nad Indii.

Podle bangladéšské meteorologické služby zasáhl okraj cyklonu pobřeží v devět hodin místního času a nebyl příliš silný. Rybářské vesnice nicméně bičovaly přívaly deště a silný vítr bořil hliněná a rákosová obydlí, polámal stromy a kvůli dešti na jihu země výrazně stoupla hladina vody.

Cyklon, doprovázený silnými lijáky, rychle ztrácel na intenzitě a nakonec oproti předpokládané trase pohybu změnil směr na západ. To uchránilo bangladéšské hustě obydlené oblasti, mimo jiné město Čitágáon. Velkým škodám se vyhnuly i pobřežní oblasti, neboť bouře dosáhla pevniny v době odlivu. Bangladéšské úřady zastavily provoz říčních přívozů a uzavřena zůstala i řada továren v blízkosti Bengálského zálivu. Armáda měla v pohotovosti 22 vojenských plavidel a 19 vrtulníků.

V oblasti, kterou cyklon přímo ohrožoval, žije podle odhadů OSN 8,2 milionu obyvatel. Obavy panovaly především z dopadu na západní část Barmy, kde by deště provázející bouři mohly zaplavit nízko položené tábory pro uprchlíky. V nich žijí desítky tisíc Rohingů, kteří uprchli před etnicky motivovaným násilím v Arakanském státě na západě Barmy. Následky bouře zde ale byly minimální.

Barma se připravuje na cyklon Mahasen
Zdroj: ČT24

Část obyvatel Barmy se nechtěla evakuovat

Barmská vláda ve středu oznámila, že chce na bezpečnější místa evakuovat více než 166 000 lidí, převážně z muslimské menšiny Rohingů. Valná většina Rohingů, kteří nedůvěřují prakticky ničemu, co jim vláda říká, ale odmítla příkazu k evakuaci uposlechnout. Tato muslimská menšina desetiletí čelí v převážně buddhistické Barmě diskriminaci.

Jižní deltu Barmy zničil v roce 2008 cyklon Nargis, který spláchl celé vesnice a zabil více než 130 tisíc lidí. V oblasti jsou silné bouře častým jevem, úřady se tu proto snaží stavět domy, které jsou proti nim odolné. Například v Bangladéši jich je 1 400 a záchranáři sem odvážejí evakuované. Mnoho lidí ale v případě nebezpečí evakuace stále odmítá a raději chrání svá obydlí.

Vydáno pod