Přežil války i pět monarchů. Nejstarší obyvatel Británie doplatil až na krysu

Londýn – Velká Británie přišla o svého nejstaršího obyvatele a domácího mazlíčka v jednom. Želva Thomas, která se vylíhla v roce 1882, musela být utracena kvůli zdravotním komplikacím, které jí způsobilo krysí hryznutí. Thomas přežil dvě světové války, zažil šest různých panovníků, potopení Titaniku i přistání na Měsíci.

Thomas oslavil už své 130. narozeniny. Během běžného pobytu na zahradě ho ale kousla krysa do nohy, do rány se mu dostala infekce a i přes veškerou snahu veterinářů musel být nakonec kvůli zhoršujícímu se stavu utracen. „Zkoušeli jsme ho ručně krmit a dvakrát denně jsem ho koupala. Pak se ale rodina rozhodla nechat ho uspat,“ líčí smutná majitelka stoletého želváka June Le Gallezová.

Thomas žil ve společnosti dalších dvou padesátiletých želv Gorkyho a Carstaias. Podle majitelky napadla krysa i Gorkyho, ale naštěstí hryznutí do nosu nemělo tak smutné následky jako v případě Thomase.

K June se Thomas dostal od příbuzné v roce 1978. Během druhé světové války přežil německé bombardování Londýna, i když měl namále. Zasažen byl totiž dům v Essexu, ve kterém Thomas právě bydlel. Lidé ho objevili při prohledávání trosek.

Ve skutečnosti nebyl Thomas samec, i když si to lidé celých 96 let mysleli. „Když jsem ho dostala, vzala jsem ho k veterináři. Tam mi řekli, že je to slečna. Hodně lidí mi radilo, aby ho přejmenovala na Tomasinu, ale podle mě by to bylo vůči němu kruté, když už tak dlouho žil se jménem Thomas,“ vzpomíná majitelka.