Panna, nebo orel? Kandidáti si o volební vítězství hodili mincí

Manila – Hod mincí rozhodl o místních volbách ve filipínském městě San Teodoro. Dva uchazeči o funkci starosty zde totiž v pondělním hlasování získali stejný počet hlasů a podle filipínských volebních zákonů musí výsledek nerozhodného volebního boje určit los. Hod mincí je v tomto případě přijatelnou variantou. Šestnáctitisícové San Teodoro leží v zemědělské oblasti v centrální části země.

Každý z politiků měl při házení pět pokusů. „Domluvili se na tom, že si hodí mincí, a kterému z kandidátů padne vícekrát hlava, ten se stane vítězem,“ uvedl šéf místní volební komise Reny Pagilagan. Tím ale napjatá situace neskončila. Prvních pět hodů totiž opět skončilo remízou, když si oba muži připsali dvakrát hlavu. V dalším kole tento výsledek zopakoval Marvic Feraren z vládní Liberální strany, zatímco jeho soupeři padla hlava jenom jednou. „Oba protivníci výsledek přijali. Potřásli si rukama a objali se,“ řekl Pagilagan po skončení klání. Podle Pagilagana to není poprvé, co k něčemu takovému při filipínských volbách došlo. V roce 2004 prý řídil obdobné klání o poslední zbývající místo v radě nedalekého města.

Filipínci v pondělí rozhodovali o složení poloviny čtyřiadvacetičlenného Senátu a celé Sněmovny reprezentantů, která má bezmála 300 poslanců. Zároveň se konaly volby do místních úřadů.