Nový objev neotevírá cestu ke klonování lidí, ujišťují vědci

Washington – Získání kmenových buněk z klonovaných lidských embryí znamená dlouho očekávaný průlom, který může vést k léčbě dosud nevyléčitelných chorob. Pokrok v klonování ovšem oživil diskuse o nebezpečí lidského klonování. Katolická církev protestuje, za nezodpovědný označili postup oregonských průkopníků i někteří jejich kolegové.

Vědcům z Oregonské univerzity se podařilo transplantovat genetický materiál z dospělé buňky do neoplodněného vajíčka, jehož vlastní DNA odstranili. Vyvinuli tak lidské embryonální kmenové buňky. Z nich dokáže vyklíčit víc než 200 druhů speciálních buněk vytvářejících různé tkáně, které pak tvoří lidské tělo.

Vědecký ředitel Oregonské univerzity Daniel Dorsa upozorňuje, že pokrok jeho kolegů automaticky neotvírá cestu ke klonování lidí. Nová technika sice umožňuje klonovat kmenové buňky pro léčebné účely, ale nezaručuje úspěch v reprodukčním klonování lidí. Potvrdily to podle Dorsy pokusy na opicích.

Přesto ale úspěch vědců vyvolal protesty katolické církve. Podle prohlášení americké biskupské konference objev „použijí jiní vědci k vytváření klonovaných dětí jako kopií jejich rodičů“. Bostonský kardinál Sean O'Malley v prohlášení uvedl, že „bez ohledu na cíl výzkumu se při klonování lidí bude nakládat s lidskými bytostmi jako s továrními výrobky, které se budou vytvářet na zakázku“.

Embryonální kmenová buňka
Zdroj: ČT24

Vydejte zákaz klonování, než bude pozdě

Britský expert David King napsal, že je „nezbytně nutné vydat mezinárodně závazný zákaz lidského klonování dřív, než bude pozdě“. Zveřejnění zprávy oregonských vědců označil za nezodpovědné.

Většina Kingových kolegů ale úspěch označuje za bezpříkladný průlom. Oregonský tým dokázal vyvrátit dogma, podle něhož se lidské buňky chovají jinak než ostatní, a klonování je tudíž nemožné. Vytváření umělých lidí se oregonský tým neobává. „Reprodukční klonování není cílem,“ potvrdil v rozhovoru s novináři expert Rudolf Jaenisch z Massachusettského technologického institutu (MIT). „Pokud získaná embrya vložíte do těla matky, což je nezákonné, stane se totéž, co u myší: většina plodů zemře při narození a ostatní budou poškozené.“

Vydáno pod