Slovensko od léta přitáhne kuřákům šrouby

Bratislava - Slovenský parlament schválil zákon, podle něhož se od léta zákaz kouření rozšíří i na nákupní centra. Za porušení normy budou hrozit vyšší pokuty. Už v minulosti Slovensko omezilo kouření ve veřejných budovách a zvýšilo daně na cigarety. Už nyní je v zemi kouření zakázáno například v budovách úřadů, ve školách a zdravotnických zařízeních s výjimkou vyhrazených prostor.

„Zákon není zaměřen na perzekuci kuřáků, ale na ochranu nekuřáků před důsledky pasivního kouření,“ řekla ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská. Dodala, že řada rodin tráví volný čas v nákupních centrech, a proto je třeba chránit tyto lidi před kuřáky.

Poslanci při hlasování ovšem prosadili výjimku z plošného zákazu kouření v obchodních domech. Kouřit bude možné na místech, která jsou stavebně oddělena od ostatních prostor a odkud nedojde k úniku kouře. Tuto podmínku ovšem neplní patrně většina kaváren, jež jsou často umístěny v otevřených prostorech nákupních domů. Nově tak budou muset být nekuřácké. Někteří provozovatelé kaváren a restaurací se nechali slyšet, že zákaz kouření v obchodních centrech je připraví o tržby.

Slovensko už v minulosti zpřísnilo podmínky kouření ve stravovacích zařízeních. Hosté si tak mohou zapálit cigaretu jen v případě, že podnik minimálně polovinu plochy vyhradil pro nekuřáky a stavebně ji oddělil od míst pro kuřáky. Toto omezení se ale nevztahovalo na restaurace nebo kavárny v obchodních centrech.