Aféra s vadnými silikony: Soudní proces končí

Marseille - Ve Francii končí soudní proces s vedoucími firmy PIP kvůli aféře s vadnými prsními implantáty. Prokuratura žádá pro šéfa firmy Jeana-Claudea Mase čtyři roky vězení, pokutu 100 tisíc eur a doživotní zákaz výkonu profese ve zdravotnictví a ve vedení jakékoli firmy. Rozsudek zřejmě padne až později, možná za několik měsíců.

„Dopustil se vážného zločinu na zdraví žen a za to teď musí nést plnou odpovědnost. Doufáme, že soud návrhu státních zástupců plně vyhoví,“ uvedl právník poškozených žen Philippe Courtois. Jean-Claude Mas a jeho kolegové ženám po celém světě prodávali implantáty s levnějším silikonovým gelem. Ty praskaly a působily vážné zdravotní potíže. „Zničili mi celý život. Říkám vám, měla jsem ten silikon po celém těle,“ uvedla poškozená Sandra Crosato před budovou soudu. 

Mas se omluvil, vždy ale trval na tom, že zdraví asi půl milionu žen ze zhruba 60 zemí světa ohroženo nebylo. Objevují se ale hlasy, že omluvu učinil na radu svých právníků, protože by mohl vyváznout s nižším trestem. „Soud měl pochopení pro poškozené ženy, a to je správné, přesto myslím, že od soudního procesu čekáme soudný výstup a nikoli teatrální jednání,“ nechal se slyšet Masův právník Yves Haddad.

„Je pravděpodobné, že bude odsouzen k nepodmíněnému trestu,“ uvedl publicista Jan Šmíd, který celý proces sleduje. Tresty hrozí dalším čtyřem souzeným manažerům firmy. Celkově bylo podáno 7 000 žalob. 

Prokurátor: Peníze dostaly jednoznačně přednost před zdravím

Firma svého času patřila mezi tři největší výrobce na světě. Lidé se ptají, jak je možné, že je nikdo nechránil. „Prokurátor to shrnul naprosto jasně – v tomto případě se ukázalo, že peníze dostaly jednoznačně přednost před zdravím,“ dodal Šmíd. Není vyloučeno, že budou popotahováni i plastičtí chirurgové, kteří podle advokátů obětí rozpoznali závadnost výrobků a nenahlásili ji.

Aféra zasáhla i Česko. Konkrétně na 2 000 Češek. Většina z nich po jejím vypuknutí dala na doporučení ministerstva zdravotnictví a implantáty si nechala odstranit. Dohromady 2 500 žalob přišlo ze zahraničí. Francouzská vláda věnovala na proces milion eur a přestavila kongresový palác v Marseille na soudní síň, aby se do ní všichni vešli. 

Vydáno pod