Většina evropských homosexuálů čelí podle studie slovním útokům

Haag – Většina homosexuálů se setkává se slovními útoky, čtvrtina pak s fyzickými. Největší problémy s diskriminací mají mladí a chudí lidé. U příležitosti světového dne proti homofobii to uvádí největší průzkum svého druhu, kterého se zúčastnilo téměř 100 tisíc lidí. Česko je podle něj k homosexuálům nadprůměrně tolerantní.

Více než 80 procent homosexuálů v Evropské unii se setkalo s verbálními útoky kvůli své orientaci nebo se šikanováním ve škole. Téměř pětina homosexuálů je vystavena diskriminaci při hledání zaměstnání a víc než čtvrtina se v posledních pěti letech stala terčem násilného napadení nebo pohrůžek, vyplývá z průzkumu situace homosexuálů, bisexuálů a transgenderů v evropských zemích.  

Tuto první rozsáhlou studii dnes na závěr evropské konference o rovném postavení homosexuálů v nizozemském Haagu a při příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii zveřejnila Agentura EU pro základní práva (FRA). Studie se zaměřila hlavně na otázky diskriminace ve všedním životě, v zaměstnání a při vzdělávání. Nejhůř dopadlo Maďarsko, kde se s diskriminací setkaly dvě třetiny respondentů, zatímco v tradičně liberálním Nizozemsku to byla jedna třetina a v Česku 36 procent.  

FRA: Výsledky studie jsou šokující 

Mluvčí FRA Friso Roscam Abbing označil některé výsledky studie za „šokující“. Třiapadesát procent leseb, gayů, bisexuálů a transgenderů například uvedlo, že se bojí na veřejnosti držet s partnerem za ruku. V Česku to bylo 42 procent. 

Na pracovišti nebo při hledání zaměstnání se navzdory protidiskriminační unijní legislativě cítí být diskriminována zhruba pětina respondentů. V Česku diskriminaci při hledání práce cítí deset procent z nich a na pracovišti 14 procent.

Třetina transsexuálů byla napadena

S násilným napadáním a vyhrožováním se setkávají hlavně lidé patřící do skupiny označované jako transgender (transsexuálové a transvestité). Více než třetina z nich uvedla, že se někdy stala terčem násilného útoku, další třetina prodělala takovou zkušenost nejméně třikrát. Česká republika je v tomto ohledu v unii průměrná.  

Devět z deseti dotázaných uvedlo, že ve škole byli svědky pohrdlivých poznámek vůči homosexuálním, bisexuálním nebo transgenderovým spolužákům. Zhruba dvě třetiny dotázaných homosexuálů však tvrdí, že ve škole svou sexuální orientaci tajily. „Pro mnoho z nich bylo období školní docházky peklem,“ komentoval Abbing.  

EU: Pomohly by vysvětlující kampaně

Podle FRA musí jednotlivé státy činit kroky proti diskriminaci homosexuálů na několika rovinách. Agentura například doporučuje vysvětlující kampaně, které by vykořenily předsudky vůči homosexuálům u učitelů, rodičů i žáků.

V Tbilisi demonstrovalo 10 tisíc lidí proti pochodu homosexuálů 

Světový den proti homofobii nezabránil tomu, aby přes 10 tisíc obyvatel gruzínského hlavního města Tbilisi demonstrovalo proti pochodu gayů a leseb. Protestní akce, kterou zorganizovali místní pravoslavní duchovní, měla zabránit manifestaci místních homosexuálů plánované do stejného místa. V centru města bránily setkání obou skupin silné policejní oddíly. Kordony policistů se ale militantním bojovníkům proti „šíření homosexuální propagandy“ podařilo prorazit a příslušníci gay komunity se museli ukrýt do přistavených policejních autobusů. Podle agentury Pirveli policie použila slzný plyn.

Demonstranti protestující proti pochodu gayů nesli transparenty „Pryč s duchovní genocidou“ a „Nebojujeme s lidmi, ale s hříchem“. Vyzývali vládu premiéra Bidziny Ivanišviliho, aby jakékoli budoucí akce homosexuální komunity zákonem zakázala.