Heil Hitler, zdravili při odchodu ze sněmovny řečtí neonacisté

Atény – Nacistický pozdrav Heil Hitler dnes několikrát zazněl v řeckém parlamentu z řad poslanců krajně pravicového uskupení Zlatý úsvit. Ti opustili sněmovnu na protest proti tomu, že předseda parlamentu předtím jednoho z nich vykázal z jednání kvůli urážkám na adresu lídra levicové koalice SYRIZA Alexise Tsiprase.

Extremistický Zlatý úsvit získal v loňských volbách 18 parlamentních křesel. S prohlubující se hospodářskou krizí neustále nabírá na síle a podle některých průzkumů veřejného mínění by se stal v dalších volbách třetí nejsilnější stranou v zemi.

Poslanci Zlatého úsvitu
Zdroj: ČT24/YouTube

Zástupci krajní pravice se dnes s levicí střetli při debatě o novém zákoně o potírání rasismu. Jeden z poslanců Zlatého úsvitu o Tsiprasovi posměšně mluvil jako o „mistru Alexisovi“ a předseda sněmovny ho kvůli tomu vykázal ven. To se nelíbilo jeho spolustraníkům, kteří takový trest označili za „trapný“ a na protest odešli ze sálu spolu s vykázaným zákonodárcem. Ve vřavě pak třikrát zazněl pozdrav Heil Hitler.

Kdo nacistický pozdrav vykřikl, není jasné. Řecká agentura Athens News Agency napsala, že zazněl z úst ideologa neonacistické strany Christose Pappase. Zlatý úsvit ale tvrdí, že pozdrav vykřikl někdo z levice, aby očernil své oponenty.

Řecká ekonomika se příští rok pravděpodobně dostane z vleklé recese, nezaměstnanost ale další tři roky neklesne pod 20 procent. Uvedli to mezinárodní věřitelé zadlužené země. V letošním roce by se nezaměstnanost podle odhadů měla vyšplhat až na 27 procent.