Házení výkalů, nedobrovolné krmení. Situace na Guantánamu eskaluje

Guantánamo - Už 100 dnů trvá největší protestní hladovka v dějinách kontroverzního Guantánama. Postupně se do ní zapojily víc než dvě třetiny z celkových 166 vězněných. Protestují hlavně proti tomu, že jsou za mřížemi bez obvinění. Napětí roste a konflikty mezi vězni a dozorci jsou čím dál častější.

Každý další den přináší vězňům hladovění a dozorcům spršku špíny. Stropy chodeb jsou plné skvrn od výkalů, které na ně vězni z cel házejí. „Tohle je ten nejhorší způsob, jak se projevují, házení výkalů na dozorce. Poslední měsíc a půl se to děje neustále. Kamarádi vám pomůžou očistit se. Jdete na ošetřovnu, kde vám vezmou krev. Zjistí, jestli má vězeň nějakou nemoc, a pak jdete hned zpátky do práce,“ líčí dozorkyně.

Skvrny od výkalů na stropě guantánamských chodeb
Zdroj: ČT24

Jízdenka domů - usvědčení ze zločinu

Hladovka vleklou krizi Guantánama dál prohlubuje. Vojáci dávají rebelujícím vězňům tekutou stravu. I tu ale odmítá třicítka hladovkářů. V takových případech přichází na řadu křeslo a pouta. „Spoutají je a skrz nos a hrdlo jim zavedou trubičku do žaludku. Myslím, že v tu chvíli jsou přesvědčeni, že jediná cesta z Guantánama je v rakvi,“ říká advokátka hladovějících vězňů Pardiss Kebriaelová.

Ve skutečnosti ze základny jiná cesta vede – a to do jiného vězení. „Pokud vás obviní jako válečného zločince, usvědčí a prohrajete, můžete se dostat domů. Pokud vás neobviní, můžete tu sedět do konce života,“ upozorňuje bývalý hlavní žalobce na Guantánamu Morris Davis.

Konkrétnímu obvinění v současnosti čelí jen devět vězňů. Z bezmála osmi stovek lidí, kteří Guantánamem prošli, si pouze sedm vyslechlo rozsudek vinen.

Ředitel ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák:

„Guantánamo je věc neefektivní, nelegální a morálně nepřijatelná. Je to ostuda americké politiky.“

Ředitel Občanského institutu Roman Joch:

„Je třeba si uvědomit, že tady nejde o běžné Vězně. Na Guantánamu Probíhá internace válečných vězňů. Po dobu války vy můžete internovat bojovníky druhé strany.“

Barack Obama už několikrát slíbil, že nechá káznici zavřít. Kongres ale nepovolil převoz vězňů na pevninu. Zatímco se politici dohadují, válka nervů ve věznici pokračuje.