Návrh ruské vlády: Sborovým zpěvem proti extremismu

Moskva - Ruská vláda předložila nový recept na zvýšení kázně a morální odolnosti v ruské společnosti. Ruská armáda, vojska ministerstva obrany, vysoké vojenské školy, velké státní podniky a dokonce i věznice a pracovní tábory mají nově vytvářet pěvecké sbory. Ubrání se tak prý vlivu extremistických myšlenek a zvýší kvalitu a produktivitu své práce.

Odsouzení prý skrze sborový zpěv poznají pravou hloubku svého provinění a získají sílu k převýchově. „Sborový zpěv harmonizuje osobnost pěvců, je prostředkem boje s drogami, alkoholem a kouřením. Zapojení velkého počtu lidí může snížit sociální napětí a nespokojenost obyvatel s životní úrovní,“ uvádí ve svém doporučení Všeruská společnost pro sborový zpěv.

Sbormistři mají dbát na místní zvyklosti a citlivě volit repertoár, jinak prý nedosáhnou kýženého cíle. Na vysokých školách vojenského zaměření by měla být zřízena funkce pedagoga-sbormistra, školy by si měly opatřit příslušné hudební nástroje a vyčlenit místnosti vhodné pro nácvik.

Podle listu Izvestija ale ministerští úředníci z nápadu moc nadšení nejsou. Studentům ani příslušníkům ozbrojených sborů podle nich ve zpěvu nikdo nebrání, povinná výuka sborového zpěvu prý nic nevyřeší a v úsilí o udržení kázně by se silové rezorty měly spolehnout na staré, osvědčené prostředky.